nieuws

Lugubere zoektocht in New York duurt voort

bouwbreed

Een grote rookkolom van nog nasmeulende branden gemengd met stof van het reddings- en opruimingswerk markeert in New York de plaats waar honderden reddingswerkers nog steeds fanatiek zoeken naar overlevenden van de aanslag op het World Trade Center (WTC) nu een week geleden. Intussen zoeken tegelijkertijd specialisten van de opsporingsdienst FBI en de inlichtingendienst CIA naar verdere aanwijzingen over de identiteit van de daders van deze zware terreuraanslag.

Commissaris van de politie, Bernard Kerik, geeft de hoop niet op dat er na een week en soms zelfs langer nog overlevenden worden aangetroffen. “Dat is bij andere catastrofes ook wel voorgekomen”, aldus Kerik. Politie en brandweer hebben vooral hun hoop gevestigd op een ruimte onder het WTC die wel wordt aangeduid als het ‘honingraat’. De laatste dagen zijn er echter alleen stoffelijke resten van slachtoffers of halfvergane lichaamsdelen gevonden. Die worden voor identificatie overgebracht naar voorlopige mortuaria waar dan een moeizaam proces van identificatie begint. Tot nu toe zijn in New York 198 slachtoffers geïdentificeerd. Het aantal vermisten bedraagt vijfduizend.

Vuilnisbelt

Het verboden gebied rond rampplaats ‘ground zero’ is intussen wat kleiner geworden, mede met het oog op de hervatting van de beurshandel gisteren. Intussen verlaat een ononderbroken stroom van trucks het verboden terrein met hun lugubere last. Verwrongen staalconstructies van het WTC en ladingen puin kruipen vervolgens door de Brooklyn-Battery tunnel en dan verder via Brooklyn en de Verrazano-brug naar Staten Island naar de gigantische Fresh Kills vuilnisbelt. Zowel ter plaatse in Manhattan als op Fresh Kills zoeken specialisten tussen de resten van het WTC naar de stoffelijke overschotten van de vijfduizend mensen die waarschijnlijk zijn omgekomen.

Doodgravers

Truckchauffeur Dennis Gartland ging vorige week onderuit, toen agenten in één van zijn ladingen een menselijke romp ontdekten. “Vreselijk, wij zijn niet alleen puinruimers maar ook doodgravers. Dat achtervolgt mij tot in m’n slaap”, aldus Gartland met tranen in zijn ogen. Hij was een van de duizenden vrijwilligers die zich vorige week onmiddellijk na de ramp meldden. Die eerste dagen verliepen begrijpelijkerwijs nogal chaotisch, maar het opruimingswerk is inmiddels georganiseerd en uitbesteed aan vier groepen van bouw- annex sloopbedrijven, die ‘ground zero’ hebben verdeeld in vier kwadranten. Elke groep probeert in nauwe samenwerking met de autoriteiten en zo snel als de zorgvuldigheid dat toelaat, staal, puin, stoffelijke resten en mogelijk bewijsmateriaal te selecteren en af te voeren. Volgens een woordvoerder van burgemeester Rudolph Giuliani zal het “minstens een jaar” duren, voordat het hele terrein is opgeruimd en klaar is voor hernieuwd gebruik. De burgemeester zelf keerde gisteren terug naar het nabijgelegen stadhuis dat vorige week werd geëvacueerd na de catastrofe rond het WTC.

Wederopbouw

Giuliani die zelf aan het eind van het jaar opstapt, heeft al gepleit voor een ‘wederopbouw’ van het World Trade Center, maar daarover is concreet nog niets bekend. Het stadsbestuur heeft wel een Reconstruction Commission (Commissie van Wederopbouw) in het leven geroepen. Die coördineert de opruimingswerkzaamheden en zal zich daarna buigen over een toekomstig gebruik van ‘ground zero’. WTC-architect Guthard pleit voor een technologisch aangepaste nieuwe versie van zijn creatie. Maar sommigen betwijfelen of mensen daarin zouden willen werken. “Het lijkt mij vragen om nieuwe aanvallen als je het WTC op dezelfde plaats in min of meer dezelfde stijl opnieuw optrekt. Kijk naar Oklahoma. Daar wilde men het Alfred Murrahgebouw na de aanslag in 1995 aanvankelijk ook op dezelfde plaats opbouwen na de aanslag door Timothy McVeigh, maar al gauw werd duidelijk dat niemand daar gelukkig mee was. Misschien kan er beter een monument komen, ik weet het niet. Het is volgens mij veel te vroeg om daar nu al over te praten” zo meent financieel beursspecialiste Mary Fuchs die bij de ramp vorige week drie collega’s verloor.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels