nieuws

Kwaliteit Duitse bouw takelt af

bouwbreed

De chaotische toestanden in de bouw nemen in Duitsland hand over hand toe. De gebreken bij oplevering zijn afgelopen decennium met minstens 10 procent toegenomen. Bovendien glijdt de technische veiligheid af naar een steeds lager niveau. Dat stelt voorzitter G. Timm van de VPI, de achthonderd leden tellende organisatie van controlerende ingenieurs voor de bouwtechniek in Duitsland.

De controlerende ingenieurs tekenen protest aan tegen het sluipende proces om de verantwoordelijkheid voor de kwaliteitsbewaking van de overheid af te schuiven naar de kopers. Door de afschaffing van de verplichte onafhankelijk bouwtechnische controle van eengezinswoningen, nemen de schades toe en groeit de onzekerheid van de bouwheren. Timm dringt aan om in ieder geval een algemeen geldende modelbouwverordening overeind te houden. Zijn vrees is wildgroei in de regelgeving, die van de ene tot de andere Duitse deelstaat sterk kan variëren.

Voor de controlerende ingenieurs is de trend om de verantwoording meer bij de bouwbedrijven te leggen een voorbeeld van verkeerd begrepen deregulatie. “Waar niet meer onafhankelijk wordt gecontroleerd, ontbreekt ook de ordelijke aanpak”. aldus Timm. De besparing van 0,6 procent op de bouwkosten die het schrappen van de controle oplevert, staat volgens de ingenieurs in geen enkele verhouding tot de angst van de bouwheren jarenlang juridische strijd te moeten uitvechten en op te draaien voor dure reparaties. “De crisis door de gekke-koeienziekte BSE bewijst welke verwoestende gevolgen mogelijk zijn als van staatszijde de controles ontbreken”.

Bouwwerkpas

Om de toename van het aantal bouwschades te beperken, hebben de controlerende ingenieuren in samenwerking met het Duitse instituut voor Controle en Bewaking (DPÜ) een bouwwerkpas ontwikkeld. In het document is alle belangrijke technische informatie over het gebouw opgenomen, zoals schades en aanpassingen. De ingenieurs hopen dat de bouwwerkpas – te vinden op www.bvpi.de – algehele erkenning krijgt en tot standaard wordt verheven.

Reageer op dit artikel