nieuws

KPN Netwerk Bouw naar Volker Wessels Stevin

bouwbreed

Koninklijke Volker Wessels Stevin verwacht eind dit jaar eigenaar te zijn van KPN Netwerk Bouw. Met de aankoop is een jaarlijkse omzet gemoeid van 600 miljoen euro en de komst van 2500 medewerkers. De overname zal worden gefinancierd uit de kasstroom.

Directeur H. Hazewinkel van Volker Wessels Stevin maakte het voornemen tot de aankoop bekend bij de presentatie van de halfjaarcijfers, uit vrees dat de onderhandelingen anders toch wel zouden uitlekken. “We zijn al enkele maanden in gesprek. Streven is KPN Netwerk Bouw per 1 januari aan ons bedrijf toe te voegen.”

KPN Netwerk Bouw ontwerpt, bouwt en beheert structuren voor de telecommunicatie. In Nederland is het bedrijf marktleider. Vorig najaar kreeg Netwerk Bouw de structuur van een besloten vennootschap, die nog steeds honderd procent eigendom is van KPN.

Koninklijke Volker Wessels Stevin is niet van plan bijzondere risico’s te lopen, mocht de in zwaar weer geraakte verkopende partij KPN plotseling failliet gaan. Het meeste werk van Netwerk Bouw vloeit voort uit aanpassingen en beheer van het vaste telefoonnet van KPN. Directeur Hazewinkel verlangt garanties dat – wat er ook met KPN gebeurt – dochter Netwerk Bouw haar stabiele (voorkeurs-)positie ten aanzien van het vaste net behoudt.

Geen zorgen

Over de inpassing van 2500 oud-ambtenaren van KPN in het nu 13.500 medewerkers tellende concern, maakt Hazewinkel zich geen al te grote zorgen. “De mensen werken soms generatie na generatie bij het bedrijf. De aanwezigheid van een zekere mate van onzekerheid over wat hen te wachten staat, is dus logisch. Dezelfde soort situatie deed zich voor toen de NS-mensen van Railbouw naar ons toe kwamen. De samenvoeging verliep uitstekend”.

A. de Jong (Infrastructuur) denkt dat de nieuwkomers wel eens positief verrast kunnen zijn door de opener bedrijfscultuur van de KVWS.

Hazewinkel verzekert dat zijn bedrijf uitstekend op koers ligt. “Ondanks de al zeer goede resultaten ten opzichte van de sector zal voor 2001 een verwachte groei van de nettowinst per aandeel van 8 tot 10 procent kunnen worden gerealiseerd.” De productie zal dit jaar stijgen tot 2,8 miljard euro bij een winst van 98 miljoen.

De verwachting is dat de overname van wegenbouwer Kessel en de verwerving van een belang van 40 procent in Petroplus Engineering dit boekjaar kunnen worden afgerond. Voor de toekomst zoekt de directie actief naar acquisities en mogelijkheden tot samenwerking. De focus is daarbij gericht op de sectoren vastgoed, transport (wegen, spoor, leidingen), telecom en industrie/nutsbedrijven.

Op pagina 5: KVWS schrapt vestigingen in Duitsland.

Reageer op dit artikel