nieuws

Heuvelman verwacht toename houtskeletbouw

bouwbreed Premium

Het dienstenpakket van Houthandel Heuvelman reikt na 125 jaar veel verder dan het leveren van het veelzijdige bouwmateriaal. Steeds vaker besteden afnemers verdere bewerkingen uit aan de vandaag jubilerende ‘kenners in hout’. Een portret van een leverancier van maatwerk.

Ingepakte pakketten hout staan in de loods langs de IJssel in afwachting van verder transport. Het merendeel van het hout is afkomstig uit Scandinavië. Voor een leek lijkt er niet veel verschil in te zitten, maar directeur Ralph van den Broek maakt al snel duidelijk dat hout op veel manieren kan worden toegepast. “Uit Zuid-Zweden importeren we vuren balkhout, uit Noord-Zweden vuren vloerhout, dat is fijnmaziger en sterker. De kwaliteit die we kiezen is afhankelijk van de uiteindelijke toepassing.”

Dagelijks vertrekken vanaf het bedrijfsterrein twintig vrachtwagens in de geel-blauwe bedrijfskleur om het hout naar zijn eindbestemming te brengen. Al decennia lang is dat een vertrouwd beeld op de IJsseldijk. Van handelaar in de breedste zin van het woord -uiteenlopend van brandstoffen, varkens tot teerproducten- ontpopte Heuvelman zich de afgelopen 125 jaar tot een specialist in (vuren)hout.

In 1876 legde Hein Heuvelman de basis voor het bedrijf dat 125 jaar en vier generaties Heuvelman later goed is voor een omzet van 170 miljoen gulden. De voormalige leidinggevende Heuvelmannen dragen namen met een vorstelijke uitstraling: Harm 7, Rinus 6. De ondernemersmentaliteit komt vooral naar voren in 1931, het jaar dat de ‘NV Handelsmaatschappij’ na brand grotendeels wordt vernield. Door het ontbreken van een verzekering voor bedrijfsschade is een faillissement niet meer te voorkomen. Maar door de hechte (financiële) familieband en met het nodige doorzettingsvermogen komt de houthandel weer tot leven, worden alle schulden voldaan en volgt in 1961 rehabilitatie in de Staatscourant.

De specialisatie in hout is mede het gevolg van de politieke omstandigheden. Na de oorlog wordt Houthandel Heuvelman een van de landelijke distributiecentra van hout uit het Schwarzwald, dat in het kader van herstelbetalingen wordt aangevoerd. Heuvelman richt zich succesvol op de scheepsbouw maar als die industrie in de jaren zeventig instort, legt het familiebedrijf zich toe op de bouwsector. Vervolgens wordt geleidelijk de landelijke timmerindustrie vanuit Ouderkerk op haar wenken bediend. De ommezwaai legt het bedrijf geen windeieren. De afgelopen kwart eeuw stijgt de omzet van 54.000 kubieke meter hout in 1975 tot 200.000 kubieke meter vorig jaar.

Gevelrabatdelen

Hoewel er momenteel nog negen ‘Heuvelmannen’ in het bedrijf werkzaam, zijn is de houthandel sinds 1994 familiebedrijf-af. De laatste Heuvelman-directeur (Henk 3) leidt het bedrijf tot 1997. Drie jaar daarvoor worden de aandelen overgedaan aan NV Deli Universal. Daarmee wordt Heuvelman een zelfstandig opererend zusterbedrijf van Jongeneel. Volgens de familie is dat voor het bedrijf onontkoombaar. “Daarbij was het streven grootschaligheid”, zegt huidig directeur Van den Broek. “Nu kunnen we tegen scherpere prijzen inkopen en onderling kennis en mankracht uitwisselen. Ook op het gebied van productontwikkeling heeft het zijn voordelen. We zijn nu bezig met het uittesten van ventilerende gevelrabatdelen, die door clips sneller met elkaar te verbinden zijn dan de traditionele systemen.” De bedoeling is om dit product nog dit jaar op de markt te brengen.

Aan de IJssel heeft de houthandelaar 60.000 vierkante meter opslagruimte. Voordat het hout zijn weg vervolgt, zijn vaak bewerkingen toegepast. “Aannemers willen in toenemende mate maatwerk. Op de bouwplaats zelf moet zo min mogelijk gebeuren. Het zagen, boren, frezen, schaven, gronden of impregneren besteden ze steeds vaker aan ons uit. Eigenlijk leveren we een halffabrikaat.”

Gemiddeld verlaten zo’n tachtig verschillende profielen per dag de fabriek. “De bouw heeft wat meer standaardproducten dan de houtverwerkende industrie. Maar ook daar signaleren we die trend. Trapfabrikanten vragen ons de houten panelen te verlijmen, zodat zij alleen de treden hoeven uit te zagen. Ons bewerkingsscala is in de loop der tijd behoorlijk uitgebreid.”

Vingerlassen

Daarnaast gebeurt er steeds meer prefab. Van den Broek verwacht nog een toename in de houtskeletbouw. “Die leent zich uitstekend voor toepassing in de renovatiebouw.” De specialist kan hout vingerlassen tot een lengte van maximaal 18 meter, geschikt voor draagconstructies die vooral voor de houten kappen worden gebruikt.

Ook op een ander terrein probeert Heuvelman de afnemers tegemoet te komen. “Op de bouwplaats is meer behoefte aan kleinere partijen hout. Op deze just-in-time werkwijze zijn we volledig ingespeeld.” Behalve over een logistiek computersysteem beschikt het bedrijf over een werkplaats waar de machines worden onderhouden. “Het planeren van de zaag vindt binnen onze eigen gelederen plaats.”

De houtspecialist wil zich blijven richten op de houtverwerkende industrie en de regionale/grotere aannemersbedrijven. De overnames in de jaren negentig van Megamat in Rotterdam, Houthandel van Dooren uit Valkenswaard en Gebu uit Zoetermeer zijn met die strategie in het achterhoofd gedaan. Van den Broek sluit overnames in de toekomst niet uit, maar zal daarbij wel kieskeurig zijn. “Alleen bedrijven met een autonome groei die binnen onze filosofie passen, komen daarvoor in aanmerking”, zegt hij.

Bedrijfsprofiel

Bedrijf Houthandel Heuvelman

Activiteit leverancier hout- en plaatmateriaal

Directeur Ralph van den Broek

Omzet in 2000 170 miljoen gulden, ofwel 200.000 kubieke meter hout

Aantal medewerkers 275

‘Standaardproduct ook trend bij houtverwerkers’

Reageer op dit artikel