nieuws

HBG bereikt hoogste punt tempel

bouwbreed

Roken, noch vloeken, geen alcohol dus geen pannenbier. Dat zijn de voorwaarden voor de werknemers van HBG Utiliteitsbouw BV bij de bouw van een tempel in Zoetermeer. Afgelopen week werd het hoogste punt bereikt door de plaatsing van een gouden engel.

Het is de eerste tempel die opdrachtgever De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen van Nederland laat bouwen. Eind vorig jaar werd de eerste paal geslagen op de plek van de voormalige kerk van de hervormde gemeente. Ing. G.C.M. Greeve, projectleider van HBG Utiliteitsbouw BV: “De ‘oude’ kerk die dateerde uit de jaren zeventig is tot en met de fundering afgebroken. Alleen de heipalen van de hervormde kerk zijn blijven zitten. De nieuwe palen hebben we precies tussen de oude kunnen heien.”

Ook het Nederlands architectenbureau Meijer & Van Eerden was bij de bouw betrokken. Dit bureau heeft het Amerikaanse ontwerp getoetst aan het Nederlandse Bouwbesluit.

Geopenbaard

Het ontwerp van de tempel komt uit Salt Lake City waar zich het bouwdepartement bevindt van het kerkgenootschap dat over het algemeen beter bekend staat onder de Mormoonse kerk. Deze aanduiding is echter volgens de leden van de kerk onjuist. ‘Mormoon’ is afgeleid van Mormon, een profeet uit Amerika. De juiste naam ‘De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen’ zou in 1838 zijn geopenbaard aan de grondlegger en profeet van de kerk, Joseph Smith.

De tempel is opgebouwd uit een staalconstructie met prefab betonnen elementen. Onder het maaiveld is een parkeerruimte opgenomen voor 48 auto’s. Dat zou voldoende moeten zijn, want de tempel is niet berekend op grote gezelschappen. Het gebouw dient voor godsdienstige ceremonies zoals het huwelijk en de doop en zal in afwijking van een kerk op zondag gesloten zijn.

Greeve: “De tempel kenmerkt zich door afwerking met hoogwaardige materialen. Op de bouwplaats liggen de granieten gevelpanelen al klaar. Binnen wordt veel marmer en kersenhout toegepast.” De extra kosten voor de luxe afwerking zijn aanzienlijk. Maar over de hoogte van het bedrag en over de gehele aanneemsom wil een woordvoerder van de kerk geen uitspraak doen.

Voorschriften

Voor de werknemers van HBG Utiliteit is het bouwen van de tempel niet echt bijzonder. “Gewoon een bouwputje”, aldus één van de bouwvakkers. Wel bijzonder is de afspraak waar elke werknemer zich aan moet houden. Vloeken is uit den boze, net als alcohol drinken en roken op de bouwplaats. Alleen in de keet en buiten de hekken mag worden gerookt. Over het algemeen vindt niemand dat een probleem en houdt praktisch iedereen zich aan de voorschriften. “Mensen die hier langer werken weten van de voorwaarden. Wij moeten er alleen steeds aan denken als iemand nieuw op de bouwplaats komt om hem of haar op tijd te instrueren”, vervolgt Greeve. Opmerkelijk is dat er zelfs een lid van de kerk uit Amerika is overgekomen die naast zijn primaire taak voor begeleiding van de bouw, het toezicht houdt op het naleven van de regels. Maar volgens Greeve is er tot nu toe nog geen onvertogen woord gevallen.

Pannenbier

Een feestelijke gebeurtenis voor het kerkgenootschap en de werknemers van HBG Utiliteitsbouw was de plaatsing van de engel Moroni op een hoogte van circa 21 meter. Het beeld dat vanuit Amerika is verscheept, is meer dan twee meter hoog, geheel van kunststof gemaakt en met bladgoud bedekt. Bij de plaatsing werd het hoogste punt behaald. Normaal gesproken is dat het moment voor pannenbier. Maar vanwege de ethische voorwaarden koos HBG voor een alcoholvrije drank. Of zoals een lid van de kerk het noemde: ‘Jip en Janneke-champagne’.

De werkzaamheden verlopen voorspoedig. Naar verwachting vindt de oplevering van de tempel plaats in april 2002.

Projectgegevens

Opdrachtgever De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen

Architect Meijer & Van Eerden Architectenbureau

Aannemer HBG Utiliteitsbouw BV, regio West

Constructeur Broersma Adviesbureau voor beton- en staalconstructies

Installateur Mul BV ontwerp- en adviesbureau

W en E installaties Van Dorp Installaties Zoetermeer BV

Reageer op dit artikel