nieuws

Gratis automatiseren

bouwbreed Premium

“Linux is gratis. Je kunt het zo downloaden van www.linux.com of www.redhat.com. Je hebt geen licenties nodig. Bovendien is het een stabieler besturingssysteem dan Microsoft Windows.”

Gerben Roest van Linvision uit Delft kan het niet voldoende herhalen. Het kost moeite om bezoekers ervan te overtuigen dat het echt waar is. “Wie het Linux besturingssysteem in een winkel aanschaft, betaalt alleen voor de handleiding en de doos, niet voor de software zelf.”

Als het waar is dat de bouw liever geen geld uitgeeft voor automatisering en informatie- en communicatietechnologie (ICT), dan is Linux voor de bouw dus een buitenkans. Toch heeft Linvision nog geen klanten in de bouw. Het bedrijf produceert hardware en levert diensten rond het besturingssysteem.

“Linux wordt vaak gebruikt voor de netwerkserver, terwijl de pc’s onder Windows werken. Daar zijn de mensen aan gewend en bovendien bestaat er bijvoorbeeld nog geen AutoCad voor Linux”, veronderstelt Roest, niet helemaal terecht. Een optie is wellicht LinuxCad, een programma dat AutoCad, Visio en CorelDraw vervangt.

Het complete programma downloaden van www.linuxcad.com kost slechts 99 dollar.

De website www.linux.nl geeft links naar een enorme hoeveelheid software en ondersteuning. Het doet aan de ene kant denken aan de tijd van de ZX, aan de andere kant hoeven gebruikers geen angst te hebben om de aansluiting met de toekomst te missen. Er zijn XML-browsers voor Linux en de hoeveelheid beschikbare software neemt snel toe.

Conservatief

Als het waar is dat de bouw conservatief is, dan maakt Linux weinig kans en houdt iedereen het op Windows. Ook in de architectenwereld hebben Windows ’95, ’98 en NT het pleit gewonnen, alleen in de grafische beroepen komt het Mac Operating System nog voor (zoals op de redactie van Cobouw). Gelukkig is er voor Windows ook heel veel gratis software en het besturingssysteem is meestal inbegrepen bij de prijs van de hardware.

Het is ook nog steeds mogelijk om gratis toegang te krijgen tot internet, bijvoorbeeld door lid te worden van de SP. Het siert de socialisten dat zij niet met dit aanbod te koop lopen. Wie lokale inbelkosten voor lief neemt, leest dus gratis het nieuws voor de bouw. Dat kan op de website van Cobouw, hoewel de site niet al het nieuws brengt van de papieren krant.

Even zoeken op internet levert een enorme berg gratis software op. Veel daarvan is de moeite van het downloaden niet waard, maar er zijn ook heel praktische programma’s. Een voorbeeld is de kilometerregistratie van DruSoft, met invulformulieren voor in de auto.

En als u voor uw probleem geen toepassing kunt vinden, biedt GWWweb een site voor gratis bouwadvertenties (www.webadres.com/cgibin/classifieds/classifieds.cgi). Wat is eenvoudiger dan: gevraagd, gratis software voor het bouwbedrijf? Niet geschoten is ook niet raak.

Toch valt het niet mee om aan voldoende gratis software te komen voor een bouwbedrijf. Een zoektocht op internet levert weliswaar veel op, maar bij nader inzien gaat het meestal om software die gratis ergens bij wordt geleverd, informatie over en CAD-tekeningen van producten, of software bij bepaalde bouwsystemen of aanbiedingen die alleen in de Verenigde Staten gelden (dat is niet erg, want waarschijnlijk zijn de programma’s niet bruikbaar binnen de Nederlandse bouwpraktijk).

Oceaan

Internet biedt een oceaan van software, maar programma’s waarmee werkelijk te verdienen valt zijn zeldzaam en meestal niet gratis. Bovendien zijn ze moeilijk te vinden, want websites zoals www.gratissoftwarevoordeloodgieter.nl of www.freesoftwarefortheconstructionindustry.com bestaan nog niet. Vreemd, want dat is nu net wat internet aan ons leven zou kunnen toevoegen: precies vinden wat we zoeken, ontdekken wat vroeger door fysieke en technische beperkingen aan ons blikveld onttrokken bleef.

Helaas, voor niets gaat alleen de zon op. Een besturingssysteem moet geïnstalleerd en onderhouden worden. Programma’s moeten aangepast worden aan de organisatie van een bedrijf, soms omdat ze niet passen bij de normale gang van zaken, soms omdat ze niet compatibel zijn met andere programma’s. Het is niet anders, bouwbedrijven moeten toch geld neerleggen voor hun automatisering.

Reageer op dit artikel