nieuws

Geruststellend

bouwbreed

Je presteert uitstekend, de cijfers tonen dikke plussen en je koers gaat omlaag. Je presteert niet zo best, de beleggers hebben weinig vertrouwen en je koers stijgt. Rara hoe kan dat.

Dat gebeurde toch echt dinsdag op de beurs. HBG presenteerde halfjaarcijfers waarvan de eerste indruk was dat ze goed waren. Nadere beschouwing leerde dat zeker in vergelijking met andere bouwers, de cijfers minder indrukwekkend waren.

Beleggers waardeerden dat aanvankelijk ook met een gestage daling van de koers. Toch sloot het aandeel uiteindelijk 4,6 procent hoger. Tegelijkertijd daalde Heijmans 2,4 procent.

De Rosmalense bouwer had dan ook nog niet laten weten welke voortreffelijke cijfers het eerste halfjaar had opgeleverd. Maar de aandeelhouders van HBG hadden het HBG-bestuur gedwongen met Heijmans te gaan praten. Daardoor daalde de koers. Een dergelijke daling overkomt ook Boskalis als die weer eens laat weten HBG of een deel ervan te willen overnemen.

De enige mogelijke verklaring hiervoor is dat de HBG-aandeelhouders dolgraag op een fatsoenlijke manier van hun aandelen af willen, maar dat Heijmans- en Boskalis-investeerders niet geloven dat er iets moois kan groeien uit een samengaan met HBG.

Dit voorbeeld bewijst daarnaast voor de zoveelste keer dat beleggen emotie is en nauwelijks iets te maken heeft met rede. Op woensdag zakte HBG alweer en Heijmans ging weer vrolijk omhoog.

Donderdag kwam Heijmans met de eigen cijfers, die naast een forse groei als gevolg van acquisities toch ook een leuke autonome groei lieten zien. Wie had gedacht dat beleggers helemaal uit hun dak zouden gaan, hadden het mis. Het aandeel steeg wel iets, maar zakte vrijdag alweer terug.

Wat dat betreft lijkt de bouw de algemene trend van de beurs weer te gaan volgen. Ondanks opbeurende woorden van Nederlandse Bank-president Nout Wellink gelooft zo langzamerhand niemand meer in een spoedig herstel van de economische groei. Daarvoor zijn er teveel en hoe langer hoe meer signalen die een andere kant uitwijzen.

Zo stijgt het aantal werklozen in de Verenigde Staten hard en sluiten buitenlandse toelevereranciers in Duitsland steeds meer fabrieken. Het zijn signalen die erop duiden dat het herstel in die landen er voorlopig niet inzit. En dat was wel de voorwaarde van Wellink.

In eigen land gaat het ook nog steeds moeilijk. KPN blijft kommer en kwel, mede dankzij de miljarden die de overheid heeft afgetroggeld voor een nog steeds waardeloze UMTS-frequentie. Kabelaar UPC doet het niet beter.

Ook de financials, de banken en verzekeraar, hebben het moeilijk. En als zelfs de foodsector met Laurus hard valt, is er echt wat aan de hand.

Gevolg is dat de AEX inmiddels onder de 500 punten is gezakt. De Midkap was dat al veel eerder. De beleggers zijn er duidelijk niet gerust op.

Meestal zie je dan een trek naar vaste waarden, zoals constant presterende bouwers en ook vastgoedfondsen. Beleggers geloven het echter wel. Zolang het geen echte krach is, zullen de Wellinken van deze aardkloot geruststellende woorden laten horen. En dat is op zich een geruststelling.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels