nieuws

Friso bouwt hart communicatiesysteem Defensie

bouwbreed

Aannemer Friso Bouw BV uit Leeuwarden is op het terrein van de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp gestart met de bouw van een zogenaamd grondstation voor militaire satellietcommunicatie.

Het station gaat het hart gaat vormen van het vernieuwde communicatiesysteem van de Nederlandse strijdkrachten. Met deze hele operatie is tot het jaar 2018 een bedrag van tussen de 300 en 400 miljoen gulden gemoeid.

Defensie wil de lange afstandsverbindingen met de eenheden in het buitenland beter beveiligen en minder gevoelig maken voor storingen. Nu huurt het leger nog dure satellietruimte in van KPN. Het doel is straks gebruik te maken van een Amerikaanse militaire communicatiesatelliet. Daartoe moeten de huidige communicatiemiddelen worden opgewaardeerd of vernieuwd: een kostbare operatie die een aantal jaren in beslag neemt. Het grondstation in Zoutkamp is daar onderdeel van.

Het grondstation is in 2003 operationeel. Het besturingsgebouw, waarmee Friso Bouw nu is gestart, wordt in 2002 opgeleverd. Vervolgens komen er nog zes enorme schotelantennes rondom het gebouw te staan. Via die schotels, de militaire satelliet en glasvezelkabels staat Defensie straks in contact met de eenheden in het buitenland, zoals in Macedonië. 

De legerstaf heeft bewust voor het natuurgebied De Marnewaard als vestigingsplaats voor het grondstation. Hier heeft men de minste last van elektromagnetische storingen die de verbindingen kunnen bemoeilijken.

Reageer op dit artikel