nieuws

Engelsen en Ieren voelen de zwakte op Duitse bouwmarkt

bouwbreed

Zowel de Ierse bouwmaterialenhandel CRH als de Britse collega RMC hebben melding gemaakt dat de resultaten door de slechte situatie op de Duitse bouwmarkt, onder druk staan. Beide ondernemingen bezitten dochterbedrijven in Duitsland.

RMC heeft inmiddels dertig cementfabrieken in Duitsland wegens oplopende verliezen gesloten. In de komende maanden gaan nog eens twaalf fabrieken dicht. Ook CRH heeft een fabriek gesloten. Beide bedrijven melden ook problemen op de bouwmarkt in Polen.

RMC, een grote leverancier van beton, cementmix en gipsblokken, zag de winst in de eerste helft van het lopende boekjaar met drie procent toenemen. De omzet kwam op 2,52 miljard pond (bijna 9 miljard gulden) nauwelijks hoger dan een jaar eerder. Op de Duitse activiteiten werd echter een verlies van 2,5 miljoen pond geleden tegenover een winst van 21 miljoen in dezelfde periode in 2000. De vraag zakte in en de prijzen voor kant-en-klare cementmix daalden aanzienlijk. Algemeen directeur Walker: “We hebben de problemen in Duitsland tijdig zien aankomen en door krachtig ingrijpen weten te voorkomen dat de resultaten al te zeer onder druk kwamen te staan.”

In Groot-Brittannië zelf draait RMC wel goed. Toch waren er tegenslagen, vooral doordat een nieuwe betonfabriek direct na de opening twee keer moest worden stilgelegd wegens technische problemen. Over de markt in Frankrijk en Spanje is RMC zonder meer tevreden.

CRH zag de halfjaarverkopen met 23 procent toenemen tot bijna 4,5 miljard euro. Hier ging de winst voor belastingen met 8 procent omhoog. Op de Ierse thuismarkt blijft de bouwsector het uitstekend doen, waardoor CRH een winststijging met 36 procent kon boeken. Op het Europese vasteland zag CRH de winst echter met 17 procent dalen. Dat komt vooral door aanhoudende problemen in Duitsland, waar ook CRH een grote productiefabriek heeft gesloten. Het Ierse concern meldt echter ook ‘moeilijke omstandigheden’ op de Nederlandse markt, waar CRH een reeks bedrijven voor bouwmaterialen bezit. Dochter Heras Hekwerken zag verder de omzet licht afnemen.

Reageer op dit artikel