nieuws

Een gebouw met twee gezichten

bouwbreed Premium

Studentenwoningen

Utrecht

Koen van Velsen

Huisvesting voor 125 studenten in Utrecht, voor de internationale verzameling bollebozen die studeren aan de topopleiding van het University College Utrecht. Het is architectuur en kunstwerk ineen. Behalve woongebouw is het tevens een geluidsmuur voor de campus van het University College op het terrein van de voormalige Kromhoutkazerne.

Hoe ziet die geluidsmuur eruit?

De wand langs de Waterlinieweg, de stadssnelweg aan de oostkant van de stad, lijkt in eerste instantie een groot gemetseld vlak. Slechts onderbroken door het patroon van verspringende ramen. Maar als je goed kijkt, zie je dat er in het metselwerk een heel subtiel patchwork zit van voegen in verschillende kleuren. Dat heeft Van Velsen gedaan omdat het toch nooit lukt om van een muur van deze omvang een strak en egaal vlak te maken. De verschillen in kleur en vervuiling die je hier krijgt, zijn bij voorbaat ingebouwd.

En wat ligt er achter die muur?

Direct grenzend aan de muur liggen de gangen en trappen en de gemeenschappelijke woonkamers en keukens. De studentenwoningen zijn gegroepeerd in clusters van telkens een stuk of tien kamers over twee of drie lagen. Tussen de clusters zit steeds een deur met twee sloten. Een onderhandelingsdeur. Als de bewoners aan beide zijden er mee instemmen kan die tussendeur open. En als alle partijen bereid zijn mee te doen, ontstaat een gang over de volle lengte van het gebouw. Ideaal voor feesten.

Hoe ziet de architectuur er aan de andere campuskant uit?

Aan de stille kant liggen de kamers van de studenten. Hier is het gebouw veel meer open en wordt het beeld bepaald door de regelmaat van het betonnen raster en de terugliggende puien van glas en eternit dat in een roestkleur is geschilderd.

Het gebouw heeft twee lagen, met in het middendeel nog een derde laag. Aan de campuskant bestaat het gebouw anders dan de geluidsmuur niet uit één stuk. Een paar keer wordt het bouwwerk onderbroken door een patio.

Is het hier leuk voor de studenten?

Vooropgesteld dat je het leuk vindt om op een campus te wonen. Het is prachtige architectuur, maar wel van een onopgesmukte eenvoud, binnen en buiten. Met veel beton. Zelfs het keukenblad is er van gemaakt, met daarin een spoelbak en één kookpit. Van het toptalent wordt kennelijk vooral verwacht dat ze hard studeren, niet dat ze zich culinair ontwikkelen.

En houden studenten van dat beton?

Niet alle studenten schijnen even blij te zijn met al het grijze beton, maar veel reden tot klagen hebben ze niet, want vergeleken bij de meeste andere studentenhuisvesting heeft deze eenvoud een weldadige luxe. Het interieur is basaal, maar op een buitengewoon mooie manier. Zoals de trappen zijn gemaakt van schoon beton, met koud daartegen een hardglazen baluster die bekroond wordt door een houten leuning, dat vind je als student nergens anders, zo veel is zeker.

Reageer op dit artikel