nieuws

Directeur detacheerder onder vuur

bouwbreed

Bestuurder F. van Zwolle van het failliete Bouwpartners wordt mogelijk aansprakelijk gesteld voor de ondergang van het detacheringsbureau. Dat schrijft de curator in een verslag aan de rechter. Bouwpartners liet bij haar faillissement een schuld na van zeker 7 miljoen gulden.

Van Zwolle is de enige bestuurder van de holding waaronder Bouwpartners viel. Bovendien was hij eigenaar van bouwbedrijf J&F de Norm. Problemen bij dit bedrijf leidden het faillissement in van Bouwpartners, schrijft curator J. Rosenberg Polak in een verslag aan de Haagse rechtbank.

J&F de Norm was betrokken bij de bouw van een vijftal villa’s op bouwlocatie Ypenburg. Daarbij maakte de bouwer gebruik van personeel van Bouwpartners. “Het bouwproject is een debacle geworden”, aldus de curator. “Daardoor heeft J&F de Norm uiteindelijk een schuld wegens onbetaalde facturen van ongeveer 3,7 miljoen gulden bij Bouwpartners opgebouwd. Dat was ongeveer 10 procent van de jaaromzet van Bouwpartners in 2000.” Bouwpartners raakte vervolgens in liquiditeitsproblemen en kon het salaris en vakantiegeld van de 550 werknemers niet meer betalen.

Wat Van Zwolle, als bestuurder van Bouwpartners en J&F de Norm, mogelijk wordt aangerekend is dat hij de schuld te groot heeft laten worden, aldus Rosenberg Polak. “De vraag rijst natuurlijk in hoeverre de heer Van Zwolle het verwijt valt te maken van het laten ontstaan en of het zo omvangrijk laten worden van de onbetaalde vordering van failliet op J&F de Norm. Het onbetaald blijven van die vordering is immers naar huidig inzicht de oorzaak van het faillissement.”

De curator kan de rechter vragen om een onderzoek te laten verrichten naar de aansprakelijkheid van Van Zwolle. Vooralsnog is dat nog niet gebeurd.

Stroef

Uit het verslag van de curator blijkt ook dat de praktische afwikkeling van het faillissement op sommige punten stroef verloopt. Zo blijkt dat nog niet alle van de 70 ter beschikking gestelde lease-auto’s boven water zijn. “Ten aanzien van de gereedschappen doet zich het probleem voor dat de voormalige werknemers ondanks uitdrukkelijk verzoek daartoe vrijwel geen gereedschap hebben ingeleverd.”

Vooralsnog wordt de schuld van het failliete Bouwpartners rond de 7 miljoen gulden geschat. Maar dat bedrag kan nog aardig oplopen. De belastingdienst heeft nog geen vordering ingediend. Volgens Rosenberg Polak kan die uitkomen op een kleine miljoen gulden. Ook het GAK zou nog een 1 miljoen gulden te vorderen hebben.

De curator denkt overigens niet dat er nog veel valt te halen bij Bouwpartners of bij Van Zwolle. “Naar huidig inzicht is niet te verwachten dat een uitkering aan de concurrente crediteuren zal kunnen worden gedaan.”

Reageer op dit artikel