nieuws

Demarec toont eigen sloop- en sorteergrijpers

bouwbreed

Het bedrijf Demarec van de Brabantse ondernemers Ruud de Gier (41) en Marcel Vening (40) heeft op de Matexpo van vorige week in Kortrijk een serie nieuw-ontwikkelde sloop- en sorteergrijpers laten zien. En het is nog niet op: Demarec ontwikkelt momenteel een complete lijn uitrustingsstukken voor de sloop- en recyclingindustrie.

Sinds januari van dit jaar zijn ze bezig: twee collega’s van ‘een ander’ bedrijf in grijpers en uitrustingsstukken, die het tijd vonden voor zichzelf te beginnen. En tot nu toe met succes. Marcel Vening is de commerciële man, Ruud de Gier het technisch brein.

“De sloop- en recyclingindustrie is, mede ook door de regelgeving, volop in ontwikkeling. Maar de ontwikkeling van grijpers leek wel stil te staan. Wij mikken op robuuste grijpers met een gunstig eigen gewicht en passen de nieuwste technische ontwikkelingen toe”, vertelt De Gier.

“Wij kunnen in onze producten niet alleen onze eigen ideeën kwijt, maar ook wat we horen in de markt. De opvattingen zijn veranderd en dat vraagt om een nieuwe methode van bouwen van die apparaten. We willen vooral onderscheidend zijn.”

Draaikrans

De grijpers van Demarec hebben een dubbelgelagerde draaikrans. In de bovenkop zit de oliedoorvoer met geïntegreerde lasthoudventiel op de grijperfunctie en een hoogbelastbare rotatiemotor met skockventielen.

Deze zijn door een serviceluik in de kopplaat bereikbaar. De grijper heeft stofafdichting in de scharnierpunten en een cilinder met einddemping. De gedeelde ondermessen zijn vierzijdig te gebruiken, de rompplaten zijn geperforeerd.

“We bouwen de grijpers zelf in onze werkplaats in Sint Antonis, geheel in eigen beheer”, zegt De Gier. “We leveren zes typen sloop- en sorteergrijpers voor hydraulische basismachines van acht tot 45 ton. Helemaal nieuw is de schroot-sorteergrijper op basis van dezelfde principes. De grijper heeft gesloten rompplaten in de schalen, zware zijschotten en een verzwaard middenrif. Ook hier geldt het principe van een robuuste constructie met een relatief laag eigen gewicht.”

“Ons doel is uiteindelijk”, zegt de commerciële man Marcel Vening, “om een geheel nieuwe generatie sorteerders te presenteren. En we willen alle typen vergrijzers, ook draaibare, zelf gaan ontwikkelen. We barsten van de nieuwe ideeën.”

Schoksgewijs

“Wat momenteel in de markt gebeurt is, dat de ontwikkelingen schoksgewijs gaan”, verklaart Vening. “Fabrikanten produceren jarenlang dezelfde producten, totdat de markt om radicale verbeteringen vraagt. Wat wij willen doen is het voortdurend doorontwikkelen van alle typen grijpers en uitrustingsstukken, zelfs nieuwe bedenken en alle denkbare nieuwe technologieën meteen toepassen.”

“In principe worden grijpers bij een normaal gebruik elke drie tot vijf jaar vervangen. Aan het eind van elke levenscyclus moet er iets nieuws in de markt zijn, een nieuwe ontwikkeling. Dat is niet alleen leuk werk voor ons, het is ook goed voor de klant”, weet Vening zeker. “En dat houdt de dynamische wereld van de sloop en recycling spannend.”

Demarec mikt op robuuste grijpers met een gunstig eigen gewicht.

Reageer op dit artikel