nieuws

Werkloosheid in Duitsland breekt naoorlogs record

bouwbreed

De werkloosheid in de Duitse bouw is in juli gestegen tot de recordhoogte van 229.000 personen. Wordt het aan de bouw gekoppelde bedrijfsleven meegeteld, dan neemt de groep werklozen toe tot 354.600. De aantallen liggen ruim 7 procent hoger dan een jaar geleden.

“We beleven een treurig nieuw record. Desondanks komt bouwminister Bodewig niet in actie”, foetert directeur M. Knipper van brancheorganisatie Deutsche Bauindustrie. “Economisch weerzinwekkend en sociaal volstrekt ontoelaatbaar is tegen deze achtergrond dat de investeringen in de bouw worden afgeremd.”

Volgens Deutsche Bauindustrie zijn weliswaar de beschikbare overheidsmiddelen opgerekt maar daalden de werkelijke uitgaven in de eerste helft van het jaar met 5 procent. Bovendien slaagt spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn er slechts beperkt in de miljarden aan toezeggingen uit Berlijn om te zetten in concrete investeringen.

“Op een ommekeer ten aanzien van de investeringen op de staatsbegroting van 2002 hoeft de bouw niet te rekenen”, aldus Knipper. Bij een omvang van 28,1 miljard euro zakken de uitgaven voor investeringen naar een naoorlogs diepterecord. Inclusief de uitgaven van lagere overheden zoals deelstaten en gemeenten, dan dalen volgend jaar de publieke bouwinvesteringen met 433 miljoen euro.

Financiering

Het argument van de lege kassen gaat volgens Knipper voor de bouwsector niet op. “Tweederde van de bouwuitgaven financiert zichzelf. En wel door belastinginkomsten, bijdragen aan de sociale verzekeringen en minder werkloosheidsuitkeringen.”

Deutsche Bauindustrie roept de overheden op eindelijk de ogen te openen voor de mogelijkheden van private financieringen. Knipper: “Wie zelf niet in staat is zijn verantwoordelijkheden ten aanzien van de infrastructuur uit de publieke middelen na te komen, die mag de particuliere impulsen niet langer blokkeren.”

Reageer op dit artikel