nieuws

Voorstel premiegeld tergt sociale partners

bouwbreed

De achterkamertjespolitiek over de sociale premies is de doodsteek voor het roemruchte poldermodel. De werknemers- en werkgeversorganisaties voelen zich gepasseerd bij het kabinetsvoornemen wao-, ww- en andere sociale premies terug te geven.

Zaterdag werd bekend dat de ministers Vermeend (Sociale Zaken) en Zalm (Financiën) de twintig miljard gulden aan sociale reserves willen verminderen. Die zijn ontstaan doordat dankzij de gunstige economische ontwikkelingen minder vaak een beroep is gedaan op sociale voorzieningen, terwijl de premies gelijk bleven. De bewindslieden vinden de overschotten in de sociale fondsen nu te hoog.

Het plan is daarom de groei van de fondsen vanaf 2002 te halveren. Concreet betekent dit dat de sociale reserves komend jaar niet tot 24 maar slechts tot 22 miljard gulden zullen groeien. Verschillende varianten om tot zo’n groeivermindering te komen, worden nu uitgewerkt.

Daarbij lijken beide ministers een grote voorkeur te hebben voor varianten die geen koopkrachteffect hebben. De angst bestaat dat de economie van weer een koopkrachtimpuls oververhit kan raken. Dat is ook de reden geweest om tegen allerlei adviezen in de premies in voorafgaande jaren niet te verlagen.

De vakcentrale FNV benadrukt dat het geld van de werknemers en werkgevers is. De vakcentrale zegt het chique te vinden als het kabinet binnenkort een uitnodiging stuurt om na te denken over de besteding. “We zijn bang dat het kabinet goede sier gaat maken met dit geld, zo vlak voor de verkiezingen”, aldus een FNV-woordvoerder. De FNV stelt voor de reserves onder meer te besteden aan de wao-uitkeringen. Daarmee kunnen de voorgestelde bezuinigingen van de commissie-Donner ongedaan worden gemaakt.

Bekokstoofd

De werkgeversorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) probeert nog contact op te nemen met de ministers, teneinde te vernemen wat zij werkelijk willen. “Wij willen best praten over afbouw van de sociale reserves”, aldus K. Kuiper van het MKB. “Maar ons stoort dat Zalm en Vermeend zoiets op een regenachtige dag samen bekokstoven zonder ons daarbij te betrekken. Het is wel het geld van de werkgevers en de werknemers waar we het hier over hebben.” MKB Nederland is voor het teruggeven van de te veel betaalde premies in de vorm van lastenverlichting.

Reageer op dit artikel