nieuws

Strabag trekt zich terug uit zwakke Duitse regio’s

bouwbreed Premium

De Duitse bouwer Strabag trekt zich terug uit regio’s waar geen droog brood meer te verdienen is. In het oosten van Duitsland liep de eerste helft van het jaar de productie in de woningbouw met 21 procent terug. De wegenbouw liet een daling van 11 procent zien. Over de ontwikkeling van de bouwmarkt in Nederland en België is de Keulse onderneming tevreden.

Verrassend genoeg slaagde Strabag in Duitsland de eerste zes maanden aanzienlijk meer orders binnen te halen dan in dezelfde periode vorig jaar. Het volume steeg met 19 procent tot een waarde van 1,2 miljard euro. Tot de projecten behoren een kantoor- en laboratoriumgebouw in Bonn voor het staatsinstituut voor geneesmiddelen en een nieuw onderkomen voor Deutsche Bahn Netz in München. Tevens werden de opdrachten verkregen voor de Hongaarse ambassade en het kantoor Focus Teleport in Berlijn en een winkelcentrum in Dresden.

In het buitenland leverde Strabag echter fors in. Het niveau van de nieuwe opdrachten daalde met 35 procent tot amper 390 miljoen euro. Met de terugslag was rekening gehouden, omdat de grote opdrachten die het bedrijf vorig jaar in België en Oostenrijk boekte, vorig jaar voor een positieve uitschieter zorgden.

De algehele productie van Strabag daalde in de eerste helft van het jaar met 13 procent tot 1,3 miljard euro. Het orderbestand per 30 juni bedroeg 2,3 miljard euro. Die hoeveelheid garandeert 8,9 maanden werk. Het personeelsbestand kromp met ruim 800 banen tot 10.500 arbeidsplaatsen. Voor het gehele jaar verwacht Strabag een productie die met 3,4 miljard euro 10 procent hoger ligt dan in 2001.

Reageer op dit artikel