nieuws

Malaise leidt tot veiling huizen op Sint Maarten

bouwbreed

Steeds meer huiseigenaren op Sint Maarten komen in financiële problemen als gevolg van de economische malaise op het Antilliaanse eiland. Maandelijks worden zes tot twaalf huizen door de banken geveild omdat niet aan de hypothecaire verplichtingen is voldaan.

Vorig jaar was dat nog beperkt tot drie of vier woningen per maand. Volgens notaris Francis Gijsbertha is het een bekend gegeven dat in tijden van economische neergang het aantal veilingen drastisch toeneemt. “Daarin verschilt Sint Maarten niet van de rest van de wereld. Maar wat hier de situatie verergert, is de astronomische koopsom van de woningen en het feit dat de hypotheekrente tussen de 11 en 12 procent ligt. Alleen gezinnen waarvan man en vrouw werken – en die vaak ook nog bijbanen hebben – kunnen dit opbrengen. Als dan één van de banen wegvalt, ontstaan er problemen.”

De banken zouden volgens Gijsbertha veel ellende kunnen voorkomen door een strenger beleid te voeren bij toekenning van een hypotheek. “Nu wordt nog een hypotheek gegeven van maximaal zeventig procent van de marktwaarde, maar dat is veel teveel. Veertig procent zou het maximum moeten zijn. Ook inkomsten uit bijbanen zouden moeten worden geschrapt.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels