nieuws

Industrie wacht even met koop machines

bouwbreed

De metaalindustrie lijkt enige terughoudendheid te betrachten bij de aanschaf van nieuwe machines. Dit constateert de VIMAG, de Vereniging van Importeurs van Machines en Gereedschappen voor de metaalindustrie in het eerste kwartaalbericht.

Ten opzichte van 2000 is er sprake van een terugval in de verkoop in guldens van machines met bijna 10 procent. De verkoop van gereedschap ging met twee procent iets omhoog.

De verkoop van verspanende machines toont het meest curieuze beeld. In guldens ging de omzet 11 procent omlaag, in aantallen werd er 16 procent meer verkocht. De daling in de verkopen begon eind februari. De omzet in guldens in verspanende machines daalde tussen januari en maart met 27 procent en in aantallen met 22 procent.

De VIMAG denkt dat er sprake is van het ‘ASML-effect’. De it-sector gaat slecht, daardoor verlagen chipsfabrikanten hun productie en worden er door ASML minder chipsproductiemachines verkocht. Ook in de machine-sector. Investeerders, klanten van de metaalindustrie, kondigen aan projecten voorlopig in de ijskast te zetten waardoor de metaalindustrie terughoudend wordt in investeringen in machines. Slechts eenvoudiger en goedkopere machines worden aangeschaft.

“Zou de economie zich geconfronteerd zien met een kentering of is er sprake van een tijdelijke voorzichtigheid”, vraagt de VIMAG zich hardop af.

Reageer op dit artikel