nieuws

Heijmans biedt HBG lift aan in plaats van trap

bouwbreed

Heijmans biedt de aandeelhouders en de werknemers van HBG de lift omhoog aan in plaats van de trap. In een reactie op het bericht aan de aandeelhouders van HBG rekent de Rosmalense bouwer voor dat groei- en winstcijfers bij overname van HBG door Heijmans veel hoger zijn.

Met een knipoog naar de trap omhoog die HBG gebruikt om duidelijk te maken dat het allemaal beter gaat met de Rijswijkers, beveelt Heijmans-topman Joop Janssen de lift aan als middel om de doelen sneller te bereiken. Janssen is duidelijk niet onder de indruk van de belofte van de HBG-top dat in 2003 een resultaat van 200 miljoen euro wordt behaald.

Een simpel rekensommetje van de voormalige accountant leert dat in 2003 de winst voor belasting en rente (EBIT) al 220 miljoen euro is. Daarbij gaat Janssen uit van de laagste EBIT van 3,6 procent.

Nog beter is het echter om onder de vleugels van Heijmans verder te gaan. Dat zou voor de HBG-activiteiten betekenen dat een EBIT gehaald wordt van 271 miljoen. Aangezien Heijmans de baggerpoot niet wil, moet die 271 miljoen niet vergeleken worden met de 200 miljoen die HBG noemt, maar met 142,4 miljoen winst uit de bouwactiviteiten van HBG exclusief bagger.

Alertheid

Janssen gaat verder in op de cultuurverschillen tussen HBG en zijn bedrijf. “HBG wordt vooral gedreven door techniek en vaardigheden, Heijmans eerder door slagvaardigheid en alertheid op kansen die zich voordoen. In dat opzicht ziet Heijmans eerder kansen door complementariteit dan bedreigingen door onderscheid.”

Dat HBG meent dat zij zonder baggeractiviteiten een onzekere toekomst tegemoet zal gaan, maakt weinig indruk op Janssen. “Bij een samengaan met Heijmans met zijn gezonde balansverhoudingen en zijn goede en slagvaardige organisatie, behoeft hiervoor geen vrees te bestaan”, sust hij de ongerustheid van HBG.

Ook de vrees van de Rijswijkers dat samengaan met Heijmans overlap geeft, deelt Janssen niet. Dat zou slechts kunnen in Nederland en België. Maar juist daar voegt Heijmans capaciteit en kennis aan HBG toe, met name in de wegenbouw, vastgoedontwikkeling en kabels & leidingen.

Reageer op dit artikel