nieuws

Gevelsysteem bevordert industriële bouwwijze

bouwbreed

Een module die zonder verdere toevoegingen in het werk wordt geplaatst. Dit staat Van Dam voor ogen bij de verdere ontwikkeling van zijn gevelsysteem. Op die manier wil de fabriek van plaatwerken uit Ridderkerk het industriële, flexibele en demontabele bouwen bevorderen.

Het gevelsysteem bestaat uit een sandwichpaneel met stelmogelijkheid waarop een stalen of glazen buitenblad past. Dezer dagen voorziet Van Dam de bedrijfshal van een Vlaardingse onderneming van de panelen.

Van Dam ontwikkelde het systeem met het Delftse architectenbureau Cepezed voor een project van de posterijen. Maar door allerlei niet-bouwkundige omstandigheden brachten die het niet in praktijk. De proefgevel die architect en plaatwerker opbouwden bood evenwel voldoende mogelijkheden om het systeem verder uit te werken. Cepezed schreef ermee in op een prijsvraag van Porsche. De autofabrikant wilde in Leipzig een hightech onderkomen bouwen voor de productie van de terreinwagen Cayenne. Het Nederlandse architectenbureau won met een gevel van 1300 vierkante meter glazen en 3200 vierkante meter stalen sandwichpanelen. Daaruit kwam het huidige systeem voort.

Draagconstructie

Aluminium extrusieprofielen vormen de basis van het systeem. Die worden in het werk op een stalen draagconstructie geschroefd.

De panelen worden tegen de achterconstructie geforceerd. Ze hangen aan speciale dragers uit giet-rvs. Hierin zitten twee stelschroeven die de panelen in het verticale vlak uitlijnen. De staalconstructie moet zo nauwkeurig zijn dat ook het horizontale vlak is. De drager trekt het paneel tegen het rubber. Dit is een vast punt. De schroeven worden met een bepaalde kracht aangedraaid, dat is voldoende om het paneel op hetzelfde vlak te houden. Nastellen hoeft niet. Elk paneel steunt op de drager zodat het bovenste geen gewicht afdraagt aan het onderste. Van Dam laat de drager, waarop hij patent aanvroeg, in China gieten.

Het systeem zet een kleine 25 kilo per vierkante meter op de fundering. De gevelpanelen zijn onderling uitwisselbaar. Elk paneel kan afzonderlijk uit de gevel worden genomen. Bij sandwichsystemen met messing/groef-verbinding moet vaak een heel vlak worden losgehaald.

Het ‘systeem Van Dam’ integreert makkelijk kozijnen van het systeem Schuco. Momenteel worden standaard kozijnen in het werk beglaasd. Het bedrijf bedacht een prefabeenheid met een voorbeglaasd kozijnframe dat net als de panelen wordt ingehangen.

Mankementen

Een nieuwe ontwikkeling voorziet in een aluminium frame rondom het paneel, zodat een gesloten cassette ontstaat. Deze constructie bestond al voor de glazen gevelpanelen. Daar is een gekleurde glasplaat verlijmd met een isolatielaag uit minerale wol. Het raamwerk geeft het paneel body en biedt een degelijke afdichting en aansluiting.

Het bedrijf voert zelf alle handelingen uit en voorkomt zo bijvoorbeeld mankementen aan de aansluiting van het kozijn op de gevel. Aan de basis van de voorbereiding liggen de tekeningen van de staalconstructeur, aangevuld met toleranties en eigen inmetingen. De specificaties van de hoekpanelen worden later in het werk bepaald waardoor afwijkingen in de draagconstructie en de gevelpanelen op de uiteinden verdwijnen. Het systeem werkt in de hoogte een verschil van maximaal 7 millimeter weg. De panelen laten zich in de breedte ook uitvullen.

De staalfabrikant voorziet het plaatmateriaal van een PVDF-coating. Van Dam knipt het zelf op maat. De snijvlakken oxideren niet, omdat de verzinklaag over de randen wordt uitgesmeerd. Het systeem lijdt niet onder galvanische reacties. De (roestvast)stalen delen zijn geïsoleerd van de aluminium profielen zoals een isolatieband ook de stalen panelen van de aluminium profielen scheidt. Van Dam biedt inmiddels panelen met een permanente anti-grafitticoating. Het bedrijf garandeert de werking voor een periode van zeven jaar.

Dezer dagen moet ook blijken of het systeem daadwerkelijk bijdraagt aan het industriële, flexibele en demontabele bouwen. Elders in Vlaardingen voorzag Van Dam reeds een bedrijfshal met een eerdere versie van het gevelsysteem. Het pand moet uitbreiden; daarvoor wordt de gevel paneel voor paneel losgehaald en een kleine 20 meter verderop weer opgebouwd.

Reageer op dit artikel