nieuws

Ford zet ruim in op productie van dieselmotor

bouwbreed

AutomobielfabrikantFord wil in 2004 jaarlijks 900.000 dieselmotoren produceren op de Britse locatie Dagenham. De motoren zijn bedoeld voor bedrijfswagens. De huidige productie beloopt ruim 650.000 motoren per jaar. Ford investeert ongeveer een miljard gulden in de uitbreiding van de fabriek.

In Europa rekent Ford met een ruime afzet van dieselmotoren. Momenteel gaat daar zo’n 19 procent van de totale productiecapaciteit voor motoren aan op.

In de nabije toekomst moet de totale Europese motorproductie voor 30 procent uit diesels bestaan. Zo’n 35 procent van de (bedrijfs)auto’s die momenteel worden verkocht draaien op een diesel. Naar Ford verwacht loopt dat op tot 40 procent in 2005. Tot en met 2004 spendeert het concern ruim 1 miljard gulden aan Dagenham en eenzelfde bedrag aan de fabriek voor benzinemotoren in Bridgend.

Beide fabrieken kunnen zo in 2004 jaarlijks samen twee miljoen motoren afleveren; een kwart van wat Ford jaarlijks wereldwijd nodig heeft. Met de specialisatie in de dieselmotor komen er in Dagenham ruim 500 arbeidsplaatsen bij waardoor het totaal boven de 5000 komt. Het centrum voor de auto(verwante) industrie van de Nottingham Business School bevestigde eerder Fords verwachtingen van de dieselmarkt.

Wereldwijd gezien stijgt de vraag naar dieselmotoren voor onder meer generatoren en bouwmaterieel aanmerkelijk. Daarbij voegen diesels extra waarde toe en verminderen het verlies dat Ford bij het omwisselen van ponden in euro’s en omgekeerd lijdt.

In samenwerking met PSA (Peugeot-Citroën) ontwikkelt Ford vier verschillende dieselmotoren. De gezamenlijke aanpak vermindert de productiekosten. De motoren die PSA maakt zijn voor kleine en middelgrote personenauto’s; de motoren van Ford voor lichte bedrijfswagens.

Reageer op dit artikel