nieuws

Eindhoven licht verouderde bestemmingsplannen door

bouwbreed

Eindhoven gaat alle verouderde bestemmingsplannen voor gebieden waar risicovolle bedrijven zijn gevestigd, tegen het licht houden. De gemeente bekijkt vooral of die bedrijven op de huidige plaats gevestigd kunnen blijven of dat ze moeten worden verplaatst.

Begin juli ontplofte een tankwagen met lachgas van de firma Hoek Loos als gevolg van een defecte pomp. Tien mensen raakten lichtgewond. De schade loopt in de miljoenen guldens. Het bedrijf ligt pal naast een woonwijk.

Uit onderzoek van de Inspectie Milieuhygiëne blijkt dat het bewuste bestemmingsplan niet helemaal correct is toegepast. De gemeente wil nu eerst dat in 1990 vastgestelde plan herzien en aanpassen. Pas daarna krijgt Hoek Loos een vergunning om het bedrijf op dezelfde plaats te herbouwen.

Hoewel er geen ernstige tekortkomingen zijn vastgesteld, heeft Eindhoven besloten alle andere bestemmingsplannen die daarvoor in aanmerking komen, door te lichten. “We hebben een behoorlijke waarschuwing gehad dat momenteel niet alles perfect is geregeld”, aldus burgemeester R. Welschen.

De directie van Hoek Loos en de gemeente zijn het niet met elkaar eens in welke risicocategorie het bedrijf thuishoort. Eindhoven houdt het op het op de hoogste, Hoek Loos opteert voor een lagere. Externe deskundigen moeten uitmaken wie er gelijk heeft.

Reageer op dit artikel