nieuws

Duitse bouw effent pad naar voorheffing

bouwbreed

Handelskamer DIHK waarschuwt het bedrijfsleven nu al in te spelen op de nieuwe wet die per 1 januari 2002 ondernemers die bouwen in Duitsland verplicht vooraf belasting af te dragen. Om zwartwerk tegen te gaan, moet 15 procent van de bouwsom worden voorgeschoten aan de belastingdienst. De wet geldt ook voor reparaties en bijvoorbeeld het leggen van parketvloeren.

Internationale bouwers is de wet een doorn in het oog omdat de nieuwe voorwaarden het werken in Duitsland lastiger maken.

In de wet zijn twee uitzonderingen opgenomen. Wie vooraf vrijstelling van de belastingdienst krijgt – waarvoor alle Duitse bedrijven een aanvraag indienen – kan de dreigende extra bureaucratische rompslomp voorkomen. Ook gelden grenzen voor 5000 respectievelijk 15.000 euro waaronder de afdracht vooraf niet verplicht is.

Wie de plank op dit vlak mis slaat, is als opdrachtgever van bouwprestaties verantwoordelijk voor de te lage afdrachten aan de belastingdienst.

Reageer op dit artikel