nieuws

Droomhuis voor een half miljoen kan, maar waar is de vrije kavel

bouwbreed

Het is in Nederland wel degelijk mogelijk een droomhuis te bouwen voor maximaal 450.000 gulden. Dat bewijzen zevenendertig direct uitvoerbare ontwerpen van jonge architecten. Probleem is nu een kavel te vinden waarop de woning kan staan, maar ook dat zou vanaf 2005 eenvoudiger kunnen zijn.

Het ministerie van VROMheeft de prijsvraag uitgeschreven en een vakjury, onder leiding van Carel Weeber, zal de inzendingen beoordelen. In totaal hebben 93 architecten zich aangemeld en zijn er 37 genomineerd. De uitvinder van het wilde wonen maakt 12 september de winnaars van de ontwerpwedstrijd bekend. Staatssecretaris Remkes presenteert tegelijk een boek met de ontwerpen dat als leidraad kan dienen voor kopers van vrije kavels. Hij opent bovendien een tentoonstelling in perscentrum Nieuwspoort te Den Haag.

De woningen zijn al op internet te vinden (www.minvrom.nl). Bezoekers kunnen tot 10 september een stem uitbrengen op hun droomhuis en maken daarmee kans op duizend gulden.

De architecten is gevraagd een kwalitatief hoogwaardige en duurzame vrijstaande woning beneden de 450.000 gulden te ontwerpen. Andere eisen zijn dat het huis creatief en gedurfd is én direct uitvoerbaar voor particuliere opdrachtgevers.

Betaalbaar

Het achterliggende doel van de prijsvraag is om individueel opdrachtgeverschap bij de bouw van een particuliere woning te bevorderen. Maar vooral om ook een betaalbaar alternatief te presenteren voor de cataloguswoning of boerderette.

Met de prijsvraag zijn op een ludieke manier mooie ontwerpen voor vrije kavels ontstaan. De 37 ontwerpen laten zien dat een bijzonder huis niet extreem duur behoeft te zijn. Een droomhuis met zwembad, loggia, garage of torenkamer is voor 450.000 gulden te realiseren. Daar bovenop komt nog ongeveer 15 procent voor het ontwerp van de architect.

Het bouwen van een eigen huis is voor veel mensen een ideaal, maar het echte probleem is dat er nauwelijks vrije kavels worden aangeboden of peperduur zijn. Met name in de Randstad zijn lapjes grond niet te vinden of nagenoeg onbetaalbaar. Ook op Vinexlocaties elders in het land is de vrije kavel een uitzondering en verrijst op grote schaal seriematige bouw.

Staatssecretaris Remkes probeert dat probleem te tackelen met zijn nieuwe grondbeleid. Daarin wordt bepaald dat vanaf 2005 eenderde van alle bouwgrond in vrije kavels uitgeven moet worden. Het beleid is omarmd in de Tweede Kamer, maar stuit op verzet van gemeenten en ontwikkelaars. Vooral omdat zij een deel van hun inkomsten zien verdwijnen.

Negen van de 37 genomineerde ontwerpen voor een betaalbaar huis.

Reageer op dit artikel