nieuws

Delfzijl geeft gratis grond aan bewoners

bouwbreed Premium

Delfzijl loopt leeg en heeft daarbij het curieuze probleem van te veel ruimte in de stad. Met het gisteren gepresenteerde masterplan hoopt de gemeente het tij te keren. Tot 2005 worden een groot aantal huizen, de provinciale weg en het winkelcentrum gesloopt. Veel van de vrijkomende grond wordt gratis verdeeld onder de bewoners.

De problemen van het havenstadje zijn enorm. In de jaren zestig werd gerekend op 80.000 inwoners. Nu is de gemeente blij met 24.000 inwoners in 2010. Mensen trekken weg, huizen staan leeg en de indeling van grote delen van de stad is een rommeltje. De omvang van de opgave reikt veel verder dan de aanpak van een paar naoorlogse wijken. Feitelijk gaat de halve stad op de schop om een aantrekkelijk dorp aan zee te creëren.

“Vooral in het noorden en westen zal de bulldozer huishouden. Het is niet genoeg om op te knappen en te verkopen. Alleen door totaal andere woningtypen aan te bieden is de leegloop te stoppen en dat betekent toch vooral slopen”, licht projectleider J. Franke het masterplan toe. In totaal gaan zo’n 2000 huizen tegen de vlakte. Het stedebouwkundig plan is van Kees Christiaanse Architect & Planners.

Behoefte

Het totale nieuwbouwprogramma tot 2006 gaat uit van 900 huizen. “We hebben ruimte genoeg voor meer, maar we bekijken liever over een aantal jaren de behoefte en passen dan het programma aan in plaats van weer te veel te bouwen van het verkeerde type woning.”

De provinciale weg, die dwars door de stad loopt, zal verdwijnen en komt als een ring om de stad heen. Op de vrijkomende grond midden in de stad komt een groot stadspark en alle sportvoorzieningen. Ook het bestaande winkelcentrum, dat veel te groot is en slecht rendeert, wordt gesloopt. Nieuwe winkels zullen in een straat langs de nieuwe rondweg terugkomen.

Voordat wordt gesloopt, zal ook worden gebouwd om huidige bewoners elders in de stad een aantrekkelijk alternatief te bieden. Voor 2003 zullen 300 huizen in de sociale sector worden gebouwd. Een deel daarvan is vrijstaand op kavels van 15 bij 90 meter. Daarvoor heeft de gemeente bouwer/ontwikkelaar Tanema uit Amersfoort op het oog, die met een soort lego-systeem binnen twee maanden bungalows neerzet.

“We willen voor iedereen die moet verhuizen een volwaardig alternatief bieden. Er is vooral een tekort aan goede seniorenwoningen”, aldus Franke. Een commissie onder leiding van F. Tielrooy had ervoor gewaarschuwd eerst te bouwen en dan pas te slopen om nog meer leegloop te voorkomen.

Verdubbelen

In een aantal wijken is veel te veel openbaar gebied, hetgeen een rommelig effect geeft. Dat willen de plannenmakers oplossen door de huidige bewoners gratis grond te geven met de mogelijkheid daar te parkeren en eventueel uit te breiden. De kavels zullen veelal verdubbelen in oppervlak en bergingen in de voortuin zullen zoveel mogelijk naar achteren verdwijnen.

In totaal is een investering van zo’n 300 miljoen gulden nodig, die wordt opgebracht door de gemeente, corporaties en de provincie. Deze drie partijen hebben vorige maand een holding opgericht, die via wijkontwikkelingsmaatschappijen en publiek-private samenwerkingen met ontwikkelaars de plannen in fases gaat realiseren. Op dit moment is nog geen enkel contract afgesloten met private investeerders, maar de ontwikkelingsmaatschappij verwacht daar in oktober verandering in te brengen.

Reageer op dit artikel