nieuws

Britse werkgevers willen snellere procedures

bouwbreed

De Confederation of British Industries, het Britse VNO-NCW, wil dat de planprocedures en bouwvergunningen voor zakelijke projecten veel sneller worden afgewikkeld.

Volgens de CBI dient het bedrijfsleven wekelijks drieduizend vergunningaanvragen in en leidt de voortdurende vertraging tot een economische schade van meer dan twee miljard gulden per jaar.

“De regering heeft net een snelle procedure voor projecten van nationaal belang ingevoerd, maar juist bij de dagelijkse activiteiten ondervinden we de meeste problemen”, aldus plaatsvervangend directeur John Cridland.

De organisatie heeft een veertig-puntenplan aan de regering gepresenteerd om de situatie te verbeteren. Zo wil de CBI dat bedrijfsvergunningen voortaan gescheiden worden van bouwactiviteiten door huishoudens. Cridland: “Het kan niet zo zijn dat een uitbreiding van een keuken dezelfde weg moet volgen als de vergunning voor een groot complex dat veel nieuwe banen kan opleveren.”

Terugbrengen

Om het totale aantal aanvragen terug te brengen, moeten huishoudens veel meer mogelijkheden krijgen zonder vergunning bijvoorbeeld een schuurtje, een nieuwe keuken of een dakkapel te bouwen. De vergunning voor ‘verandering in bestemming’ kan in veel gevallen helemaal worden afgeschaft.

De CBI vindt ook dat de gemeenteambtenaren die over vergunningen beslissen beter opgeleid moeten zijn. Ook moeten zij zich bewust zijn van de commerciële aspecten van een zaak en niet alleen naar technische kanten kijken. Om dit mogelijk te maken, zouden de salarissen voor deze groep opgetrokken moeten worden. Dat kan door de leges rechtstreeks voor dit doel in te zetten en niet in de algemene gemeentekas te laten vloeien. De CBI wijst er tenslotte op dat 30 procent van de afgewezen aanvragen in beroep toch werd toegewezen.

Reageer op dit artikel