nieuws

Architectuurmanifestatie van start

bouwbreed Premium

De internationale architectuurmanifestatie Blue Moon, die zondag in Groningen officieel van start gaat en die nog tot en met 23 september duurt, heeft in de aanloop met de nodige tegenslagen te kampen gehad. Toch is Blue Moon-coördinator O. van de Wal, die de contacten tussen architecten, projectontwikkelaars en bouwers onderhield, optimistisch over de publieke impact van de manifestatie.

Twee van de vijf spraakmakende en bijzondere nieuwbouwpanden op ‘vergeten’ locaties in de binnenstad worden pas in juni volgend jaar opgeleverd. Van de Wal legt uit dat bij de vijf geplande permanente bouwwerken vanaf het allereerste begin de kwaliteit voorop heeft gestaan. “Liever wat later kwalitatief goede panden opleveren dan haastwerk waar je later spijt van krijgt. We hebben inmiddels besloten dat Blue Moon in juni volgend jaar, als ook de overige twee panden aan de Oostersingel en de Uurwerkersgang opgeleverd zijn, nog een slotmanifestatie tegemoet kan zien.”

Kinderopvang

Over de drie inmiddels wel volledig opgeleverde gebouwen in het centrum is Van de Wal goed te spreken. Zo realiseerde de Groningse woningstichting In op de centrumlocatie Achter de Barakken een ontwerp van architectenbureau Space Group Oslo. Het betreft een bijzonder woon/werkpand in drie bouwlagen, te gebruiken als baby/kinderopvang. Het publieke deel daarvan is gesitueerd op de bovenste verdiepingen, terwijl beneden het woongedeelte is. Op de hoogste verdieping werd bovendien een zwembad gerealiseerd. “Spannend is dat de voorwand is afgedekt met een verstevigd tentdoek, waardoor een bijzonder lichtspel ontstaat. Je krijgt binnen als het ware het idee dat je buiten bent”, aldus Van de Wal.

Golfplaat

Architectenbureau Foreign Office Architects en projectontwikkelaar Nijestee realiseerden aan het Schuitenschuiverskwartier een gesloten blok van vier bouwlagen. De onderste twee verdiepingen dienen voor sociëteitachtige activiteiten, terwijl daarboven twee appartementen zijn ingericht voor personen die voor een middellange periode in de stad werken of verblijven. Van de Wal: “Grappig is dat de gevel volledig bestaat uit een golfplaat van gegalvaniseerd staal. Via panelen kan die hele gevel van plafond tot vloer worden opengezet. De buitenwereld kan zo worden afgesloten, terwijl van buitenaf door de lichtval nog wel een glimp kan worden opgevangen van de activiteiten binnen.”

Het bureau Tony Fretton Architects stond garant voor het ontwerp van een vijf bouwlagen tellend pand aan de Lutkenieuwstraat. De begane grond krijgt een publieksfunctie, terwijl de etages erboven dienst doen als twee appartementen, waarvan de binnenwanden voornamelijk in glas zijn opgetrokken. De voorbijganger krijgt zo een bijzonder inkijkje in het gebouw. “Vooral van binnen vind ik de afwerking heel apart. Dat vormt een scherp contrast met de nogal ingetogen buitenkant”, zegt Van de Wal.

In tegenstelling tot een deel van de centrumlocaties in het kader van Blue Moon kwamen de vijf zogeheten ‘kraters’ op de toekomstige nieuwbouwwijk Europapark, onder supervisie van de Japanse architect Toyo Ito, wel allemaal tijdig gereed. Deze vijf bijzondere bouwwerken vormen de overgang van oud naar nieuw en luisteren naar de namen De Kolenmuur, De Helpmancentrale, Het Dolende Land, Het Voetbaleiland en De Tent.

Van de Wal ziet de vijf al dan niet permanente bouwwerken op het toekomstige Europapark als een manier van aandacht vragen voor een gebied ter grootte van het centrum. “Het Europapark is een enorm gebied, maar eigenlijk kent niemand het echt goed. Blue Moon moet daar verandering in brengen.”

Een ingetogen pand met bijzondere glazen binnenwanden aan de Lutkenieuwstraat.

Reageer op dit artikel