nieuws

Ammoniak koelt via wisselaar afkomstig uit auto-industrie

bouwbreed Premium

Ammoniak blijkt goed te voldoen als koelmiddel; bijvoorbeeld in warmtewisselaars uit de auto-industrie. Wetenschappers van de Amerikaanse universiteit van Illinois onderzochten de bruikbaarheid van een warmtewisselaar uit microbuisjes. Een minieme hoeveelheid ammoniak leverde via dat stelsel ongeveer 15 kilowatt koeling.

Een vergelijkbaar systeem kan de hoeveelheid ammoniak in de huidige installaties verminderen. Ammoniak staat bekend als een efficiënt en milieusparend koelmiddel. Het verspreidt echter ook stank en is ‘mild toxisch’. Dat is de reden waarom het gebruik van ammoniak doorgaans beperkt blijft tot industriële installaties buiten het bewoond gebied.

Daarbinnen kan ammoniak met de warmtewisselaars nu ook toepassing vinden. De onderzoekers van ‘Illinois’ noemen de hoeveelheid koelmiddel die de wisselaars vergen ‘enkele honderden malen minder’ dan conventionele ammoniakinstallaties met een vergelijkbare capaciteit.

Beter

Mede daardoor kan de omvang van de installaties met ruim tweederde verminderen. In de laboratoriumopstelling boeken de microbuizen beduidend betere resultaten dan het gangbare systeem en wisselen de warmte beter. Per ton verdampingscapaciteit vergt het microsysteem 71 milliliter ammoniak, tegen de 355 milliliter die de gangbare installaties vragen. De hoeveelheid ammoniak kan nog lager uitvallen na een herziening van het ontwerp.

Reageer op dit artikel