nieuws

Luidspreker helpt bij brand gebouw te evacueren

bouwbreed

Luidsprekerinstallaties helpen in geval van brand met de evacuatie van gebouwen. Via zo’n systeem kunnen bijvoorbeeld bezoekers van een warenhuis worden geïnformeerd over wat ze moeten doen om buiten te komen. Mede om die reden zijn luidsprekende evacuatiesystemen in verschillende landen verplicht onderdeel van een brandmeldinstallatie.

Loeiende sirenes weten steeds minder mensen ertoe te bewegen naar buiten te gaan, leerde hoofd evacuatiesystemen, brand en beveiligingsproducten H. Kupfer van Siemens zijn gehoor op een bijeenkomst in Kopenhagen. Daar komt bij dat een sirene alleen maar meldt dat er iets aan de hand is en bijvoorbeeld niet wat en waar. Onderzoek leert dat mensen sneller op gesproken woord reageren dan op sirenegeloei.

Studies wezen tevens uit dat mensen het geluid van een sirene vaak interpreteren als ‘brandalarm’ ook al gaat de sirene om een heel andere reden af. Niet zelden verklaren mensen sirenegeloei als een vals alarm of als een test. Een luidsprekersysteem geeft direct uitsluitsel over wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren. Dat voorkomt paniek en verbetert de veiligheid.

Maatregelen

Een luidsprekend evacuatiesysteem bestaat uit een alarminstallatie die bijvoorbeeld specifiek op brand reageert. Zodra er iets gebeurt activeert de elektronica in een computer voorgeprogrammeerde maatregelen. Het systeem waarschuwt doorgaans op de etage waar brand is uitgebroken en op de onder- en bovenliggende etage. Direct na het akoestische waarschuwingssignaal volgt een vooraf opgenomen mededeling.

Het bevoegde personeel kan zich in deze eerste ‘automatische minuten’ voorbereiden op de komende taken. In veel kantoorgebouwen, hotels en warenhuizen zijn de trappenhuizen niet berekend op de evacuatie van grote aantallen mensen. Via aanwijzingen uit de luidsprekers kan een gebouw stapsgewijs worden ontruimd en de geëvacueerden de weg naar buiten gewezen.

In de Verenigde Staten zijn luidsprekende evacuatiesystemen bij wet verplicht in gebouwen van meer dan 23 meter hoog en in ruimten waarin meer dan vijftig personen kunnen samenkomen. De Canadese voorschriften stellen een systeem met drie kanalen verplicht. De markt biedt intussen installaties met acht digitale kanalen. In Europa winnen dergelijke voorzieningen aan belangstelling. Niet in de laatste plaats omdat gebouwen groter en complexer worden. De kosten dalen door de technische ontwikkelingen.

Gebouwbeheer

Over het geheel genomen bestaat een Europese luidsprekende evacuatie-installatie uit een centraal systeem. In de Verenigde Staten neigt de inrichting steeds meer naar meerdere centrales met geïntegreerde brandmelders en luidsprekende evacuatiesystemen.

Het ligt in de verwachting dat dergelijke systemen meer en meer deel zullen uitmaken van gebouwbeheersystemen (BMS). Op lange(re) termijn komt er volgens het hoofd evacuatiesystemen, brand en beveiligingsproducten van Siemens in elk gebouw een BMS-bus voor de detectie van bijvoorbeeld brand en inbraak, voor videobewaking en voor toegangscontrole. Tot die tijd moet er een standaardprotocol komen dat de verschillende installaties met elkaar laat communiceren.

Het meest belovend lijkt het zogeheten BAC-net van de Amerikaanse vereniging voor verwarmings-, koelings- en binnenklimaatingenieurs (ASHRAE). Deze standaard wordt hoofdzakelijk voor gebouwautomatisering gebruikt. Daardoor vervallen uiteenlopende bussystemen waardoor de installatiekosten dalen en het onderhoud vergemakkelijkt.

Reageer op dit artikel