nieuws

Kerk in Zutphen kan weer honderd jaar mee

bouwbreed

Na vierenhalf jaar werken is deze week de laatste hand gelegd aan de restauratie van de Zutphense Broederenkerk. Als het goed is, kan het monumentale gebouw, waarin inmiddels de bibliotheek is gevestigd, de komende honderd jaar mee tot de volgende grote operatie.

Hoofdaannemer van het restauratiewerk is bouwbedrijf Hoffman uit Beltrum. De architect is Boerman uit Steenderen.

In de eerste fase werd het leien dak vervangen, dat al tachtig jaar jaar oud was. Zowel de leien pannen als de spanten en balken moesten worden vervangen of gerepareerd.

Een bijzondere operatie was het opknappen van een eikenhouten toren. De Vieringtoren is in zijn geheel van de kerk afgehaald, waarna bleek dat het bouwwerk voor negentig procent was vermolmd door vocht en ongedierte.

“We waren net op tijd. Als we hem hadden laten staan, was het gevaarte niet veel later uit zichzelf ingestort”, vertelt medewerker W. Wensink van de gemeentelijke afdeling Monumentenzorg.

Het metselwerk aan de binnen- en buitenkant van de kerk is ingeboet met de oorspronkelijke steen en het pleisterwerk binnen is vervangen.

Het glas-in-lood, dat voor een deel kapot was, is hersteld en er is een entresol gebouwd. Een dezer dagen zal de kerk worden opgeleverd. “Dus geen steigers meer om de kerk, alleen nog voor het jaarlijkse onderhoud”, hoopt Wensink.

Reageer op dit artikel