nieuws

Het zomerreces

bouwbreed

Geen rentebesluiten dit keer of boeiende uitspraken van centrale bankpresidenten. Wel lage groeicijfers van het CBS en lagere olieprijzen.

De eerste heeft nog nauwelijks effect gesorteerd op de beurs, de tweede wel. Koninklijke Olie werd door handelaren praktisch in zijn eentje verantwoordelijk gehouden voor de dalende AEX op dinsdag.

Waarschijnlijk hetzelfde licht meende dat daaraan ook de daling van IHC Caland te wijten was. “De fabrikant van Offshore-installaties had indirect last van de lagere olieprijs”, luidde zijn commentaar. Dat de onzekerheid over het verloop van de oorlog in de bagger wel eens mee zou kunnen spelen was niet bij hem opgekomen.

Vanaf woensdag waren de handelaren pas echt pessimistisch. Kreten als storm over de technologiefondsen die overslaat op de financials, werden veelvuldig gehoord. Positief punt op woensdag: de handel in aandelen GTI zou donderdag weer worden hervat nadat het Belgische Tractebel het bod heeft verlengd.

Opvallend is en blijft dat de algemene economische situatie momenteel nauwelijks een rol lijkt te spelen. En dat terwijl in de Verenigde Staten de werkloosheid tegen de verwachting in oploopt. De economische groei in Nederland op het laagste niveau in tien jaar ligt. En de inflatie op het hoogste niveau in 18 jaar.

Nu is de lagere groei heel goed verklaarbaar. De inflatie is hoog en een aantal branches is al druk doende de prijzen aan te passen aan de euro. Schoenen zijn daarvan een treffend voorbeeld.

Voor de bouwfondsen zou het daarom ook niets uit mogen maken. Dat deed het dan ook niet. Er werd deze week niet met bagger gegooid. De koersen HBG, Ballast en Boskalis deden dus weinig.

HBG pakte er over de hele week gezien wel een stuiver. Ballast jojode wat om uiteindelijk ook in de min te eindigen. Boskalis verloor het meest, drie dubbeltjes.

Internatio-Müller timmerde deze week nogal aan de weg met een aankoop en een joint venture in Spanje. Aan de beleggers was dat zeker voorbij gegaan. Woensdag en donderdag zakte de koers nog. Pas op vrijdag leek het besef doorgedrongen, het aandeel pakte een kwartje.

Bij de ingenieursbureaus was Fugro de opvallende factor. Als het waar zou zijn dat de beleggers de lagere olieprijs waardeerden met een min voor IHC Caland, dan zou Fugro daar ook last van gehad moeten hebben. Daar leek het even op. Woensdag zakte koer 1,15 euro. Donderdag was er licht herstel en vrijdag werd meer dan en euro verdiend. Een reden temeer om te veronderstellen dat er een reden kan zijn geweest voor de daling van IHC, maar dat kan dan niet de olieprijs geweest zijn.

Er moet dus iets gans anders aan de hand zijn. De meest voor de hand liggende reden is dat beleggers op zomerreces zijn.

Reageer op dit artikel