nieuws

Cutterzuiger volledig demontabel

bouwbreed

Van een afstandje lijkt het net alsof de toren van de onlangs gerestaureerde Grote of Sint Michaëlskerk in Oudewater opnieuw in de steigers wordt gezet, zo hoog steken de spudpalen van de cutterzuiger in het werkhaventje van Machinefabriek De Hollandsche IJssel de lucht in.

Het afbouwen en proefdraaien van de in opdracht van de Nederlandse dochter van het Duitse baggerbedrijf Müsing gebouwde 500 millimeter zuiger (naar de diameter van de op de beweegbare ladder bevestigde zuig- en persbuis) trekt veel bekijks. De kleine machinefabriek verwierf de order in concurrentie met de grote Nederlandse baggerschepenbouwers, volgens directeur ir. R. Vollenbrock van de Hollandsche IJssel op grond van het meest praktische en gedegen ontwerp en de goede prijs-kwaliteitverhouding.

Het in 1872 opgerichte bedrijf ontwerpt en bouwt vooral specialistische baggermachines. De afgelopen jaren werden zuigers gebouwd voor klanten uit onder andere Frankrijk, Egypte, Namibië, Kenia, Zuid-Korea en Martinique.

Over de weg

De jongste cutterzuiger is uitgerust met diverse bijzondere snufjes en voorzieningen. Zo is de machine volledig demontabel, waardoor de zuiger ook over de weg kan worden vervoerd. Het vaartuig is daartoe opgebouwd uit zes 40 voet containerpontons, die door middel van zwaluwstaartverbindingen eenvoudig kunnen worden ge- en ontkoppeld.

Ook de twintig meter lange ladder, de motoreenheid en de brug zijn in hapklare brokken van maximaal 30 ton afneembaar. Vernieuwend is verder de plaatsing van motor en baggerpomp op de ladder met behoud van de mechanische aandrijving, waardoor veel minder vermogenverlies optreedt dan bij andere aandrijvingstechnieken, zoals bijvoorbeeld hydrauliek.

De cutterzuiger is inzetbaar tot een werkdiepte van 20 meter en is zowel inzetbaar op binnenwateren als voor de kust.

De zuiger gaat binnenkort aan de slag op de Waddenzee.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels