nieuws

Britse regering zet Bob Kiley net na benoeming op straat

bouwbreed

De Britse regering heeft de baas van London Underground, de Amerikaan Bob Kiley, op straat gezet. Kiley bleef felle kritiek leveren op de publiek-private samenwerkingsplannen (pps) voor de ondergrondse, die volgens hem de veiligheid in gevaar brengen.

Minister Byers van transport houdt echter onverminderd vast aan die plannen en schuift Kiley aan de kant. Zijn ontslag komt pas 10 weken na zijn benoeming, die verrassend was omdat hij toen al vele malen zijn kritiek had laten horen.

Kiley is officieel voorzitter van London Regional Transport, het bestuursorgaan van het openbaar vervoer. De vroegere geheim agent voor de CIA heeft onder andere de ondergrondse van New York er volledig bovenop geholpen. Voor Londen had hij eveneens vergaande plannen, maar die waren gebaseerd op volledige financiering door de overheid. Alleen op die manier is volgens Kiley de veiligheid van een ingewikkeld stelsel als de ondergrondse voldoende verzekerd.

Contracten

De Amerikaan is tegen de scheiding tussen modernisering, uitbreiding en onderhoud – de taak die in de pps wordt uitbesteed aan grote aannemerscombinaties – en de exploitatie die bij London Underground blijft. De Labour-regering wil daar echter niet aan en kiest voor pps. Voor enkele grote lijnen zijn de aannemerscombinaties al aangewezen. De definitieve contracten zijn echter nog niet getekend omdat Kiley als baas van de ondergrondse daaraan niet wilde meewerken.

Kiley maakt niet alleen geen geheim van zijn kritiek, hij vecht de plannen nu zelfs aan bij het Hooggerechtshof. De behandeling van die zaak begint volgende week.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels