nieuws

Belegger dreigt ‘met voeten te stemmen’

bouwbreed

Nederlandse ondernemingen kunnen het zich niet langer permitteren slechts beperkte zeggenschap aan de kapitaalverschaffers te geven. Aandeelhouders dreigen ‘met hun voeten te gaan stemmen’.

Sinds de komst van de euro zijn de grote financiële instituten zoals pensioenfondsen steeds minder aangewezen op beleggen in eigen land. Als zij te weinig te zeggen hebben, kunnen zij met de voeten gaan stemmen, oftewel hun aandelen verkopen. Dat zegt voorzitter P. de Koning van de Stichting Corporate Governance Onderzoek voor Pensioenfondsen, SCGOP, in het jaarverslag over 2000. In de stichting is een fors deel van de Nederlandse pensioenfondsen vertegenwoordigd. Tot de deelnemers behoren de grote fondsen ABP, PGGM en bedrijfsfondsen van KPN, KLM, Philips, Shell, Unilever en Akzo.

Dit signaal van de beleggers komt net na de rechtszaak van aandeelhouders tegen HBG over de manier waarop de bouwer met Ballast Nedam baggeren in zee is gegaan. De aandeelhouders hebben die zaak gewonnen.

Aanpassen

Nederlandse ondernemers zeggen dat zij zich aan Angelsaksische normen aanpassen. Wat betreft het toezicht van commissarissen zou Nederland zich zelfs positief onderscheiden in de manier waarop in de wet hun onafhankelijkheid is vastgelegd. Internationaal slaan deze beweringen echter niet aan, juist niet in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

De Nederlandse wetgeving leidt, vooral in buitenlandse ogen, tot ondoorzichtige zeggenschapsverhoudingen, zoals het systeem van zichzelf aanvullende raden van commissarissen. Ook is er vaak een overdaad aan beschermingsconstructies die in het nadeel van de financiers kunnen werken.

Verder is er de vaak marginale rol van de aandeelhoudersvergadering onder het volledige structuurregime. Daarin hebben commissarissen onder andere de bevoegdheid tot benoeming en ontslag van bestuurders en de vaststelling van de jaarrekening. Ondanks alle aandacht voor de zeggenschapsverhoudingen (corporate governance) onderkennen ondernemingen het belang daarvan soms niet. Tot voor kort stonden grote beleggers, zoals pensioenfondsen, dan machteloos, want uitwijken naar beleggingen die niet in guldens luidden, was niet altijd toegestaan. Met de komst van de euro zijn die beleggingen meer liquide.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels