nieuws

Zo gaat de lol van taxfree winkelen er wel snel af

bouwbreed

Nog even tax- dan wel dutyfree snaaien voordat de vakantiecharter richting zon vertrekt, is verleden tijd. Voor al die luchtreizigers die zich direct na de paspoortcontrole als een haas door het winkelcentrum van Schiphol spoeden op zoek naar impulsaankopen, is de lol er wel zo’n beetje af. Hoezo vakantiegevoel?

Sinds woensdag kan gewoon thuis, wéken voor de vlucht, de gewenste belastingvrije waar worden uitgezocht, besteld en afgerekend. Dus hup, in het virtuele winkelmandje die ganzenleverpaté zonder truffels, die slof Lucky Strike of die Canon-camera. Op de reisdag staat het spul dan, keurig in het knalgele See-Buy-Fly-tasje gereed. Geen lol meer aan.

Op de site van Schiphol staat een greep uit het assortiment dat de verschillende winkeliers ‘achter de douane’ aanbieden. Niet alles. Dat zou te omslachtig en te begrotelijk worden. Verswaren, bloemen en sommige elektronica zijn van virtuele verkoop uitgesloten. Maar de zeshonderd meest verkochte spullen staan er gewoon op, in de zelfde hapklare categorieën als waarin de winkels op Schiphol zelf zijn ingedeeld.

Reizigers én thuisblijvers kunnen vanaf een maand voor hun vlucht gaan webwinkelen; de virtuele deuren sluiten een dag voor het vertrek. Schiphol rept uitdrukkelijk ook van thuisblijvers. Want het blijkt dat een aanzienlijk deel van de taxfree kopers shopt in opdracht van familie of vrienden. Dáár kan elke doorgewinterde passagier over meespreken, van die mensen die dan gaan vragen of je iets mee wil nemen. Dat wordt nu helemaal een gruwel: gaan ze via de website een boodschappenlijstje maken. Kunnen ze vervolgens bewaren op de site zelf, in een hoekje op de site dat Schiphol ‘de koffer’ heeft gedoopt.

Voor het afhalen van het internetspul zijn drie balies op Schiphol neergezet – de tas staat klaar in de hal waar de vlucht aanmeert die de klant heeft opgegeven. Als de waar niet via de website – met creditcard – is afgerekend, kan dat alsnog contant bij de balie worden gedaan.

Controle

Vanzelfsprekend kan niet iedereen zo zijn slag slaan. Voorwaarde is het bezit van een vliegticket. Net zoals in de echte winkels moet de instapkaart worden overlegd ter controle. Het spul moet immers het land worden uitgevoerd. Ook geldt de gebruikelijke eis dat wie binnen de Europese Unie blijft, ernstig beperkt wordt in zijn koopgedrag: geen drank en rookwaar.

Het winkelcentrum had al eerder een deel van zijn assortiment op het web gezet, zodat reizigers van tevoren konden uitzoeken waar hun belangstelling ding naar uit zou gaan en op Schiphol dan direct naar de plek van aankoop konden snellen.

Waarom juist een vliegveld zich op zijn website moet werpen op belastingvrije goederen, die nota bene worden verkocht door andere bedrijven? Schiphol wil met de herboren website zijn bedrijfsstrategie van luchthavenstad versterken. Vliegen moet veel meer zijn dan simpelweg in een vliegtuig stappen – een belevenis, niet meer of minder. De luchthaven stak de afgelopen jaren honderden miljoenen guldens in de verbouwing van zijn belastingvrije winkelcentrum.

Taxi

Bij webwinkelen op de site van Schiphol zal het niet lang blijven. Binnenkort kan er on line ook alvast een taxi worden geboekt.

Daar komt straks allerhande verkeersinformatie bij, over de wegen rondom Schiphol. En er kan worden bekeken hoe het weer op de plaats van bestemming er eigenlijk uitziet. Overwogen wordt informatie ook per wap of sms-bericht te verspreiden, zodat de reiziger desgewenst op weg geïnformeerd kan worden over een eventuele vertraging van zijn vliegtuig of een file op de beoogde reisroute. Informatie over vluchten, het populairste onderwerp van de 1,3 miljoen kijkers die de site maandelijks aandoen, stond er al langer op.

Zelfs de fervente niet-vlieger zal zich binnenkort tot de luchthavensite moeten wenden. Schiphol gaat er ook gegevens over geluidshinder en milieumalheur opzetten, zoals het gebruik van de landingsbanen. En om stiekem even te kijken of die fles Four Roses achter de douane echt goedkoper is dan bij de slijter.

www.schiphol.nl

Reageer op dit artikel