nieuws

‘Zelf een ongeluk krijgen is beste remedie’

bouwbreed

Meer regels helpen niet in de strijd tegen het groeiend aantal ongelukken op bouwplaatsen, menen werkgevers en vakbonden. Het schort veel meer aan goede voorlichting. Construction Media dook in dat gat met de zogeheten bouwbox; een tv-video met instructiebanden over procedures, producten en werkzaamheden. Voorlichting in de bouwkeet. Werkt dat?

De sfeer onder de bouwvakkers is jolig als projectmanager S. Kramer van Ballast Nedam in een bouwkeet in Eindhoven de videoband in de recorder stopt. Een grap over het soort genre van de film is al snel gemaakt. Het vijf minuten durende filmpje gaat echter over lawaai op bouwplaatsen en hoe werknemers zich daar tegen kunnen beschermen.

Zeven doorgewinterde bouwvakkers kijken en luisteren aandachtig, maar kunnen het niet laten af en toe een grapje te maken. “Volgens die film moet ik constant gehoorbescherming dragen”, roept een van hen. “Wat zeg je?”, grapt een ander. Zijn collega’s lachen.

Na de vertoning gaan de vaklui echter spontaan met elkaar in discussie over de veiligheid op hun eigen bouwplaats. Volgens directeur H. van Sambeeck van Construction Media is dat ook precies de bedoeling van de bouwbox-meeting. “Door over veiligheid en gezondheid te praten, ontstaat een soort bewustwording bij werknemers dat het ook anders kan.”

Prompt wijst een van de bouwvakkers Kramer op de bouwlift. Het apparaat zou volgens hem niet veilig zijn. “Hij komt hoger dan dat er steigers zijn.” Kramer schrikt. “Daar gaan we dan gelijk actie op ondernemen”, belooft hij.

De werknemers zeggen het nut van de bouwbox in te zien. “Vroeger werd tijdens de werkbespreking even wat gezegd over veilig werken, maar na een minuutje luisterde niemand meer”, zegt een van hen. “Zo’n film is toch duidelijker en soms confronterender. Er blijft altijd wel wat hangen.” De beste remedie tegen onveilig werken is volgens hem zelf een ongeluk krijgen of een collega zien verongelukken. “Dan leer je het snel af, hoor.”

Dat het aantal ongevallen op bouwlocaties nog steeds toeneemt, verbaast Kramer geenszins. “De tijdsdruk op bouwprojecten is veel groter geworden. Het is altijd al bekend wanneer een project af moet zijn, maar door bezwaren en vergoedingskwesties weet je vaak niet wanneer kan worden begonnen.”

Ook is er volgens de projectmanager een groot tekort aan echte bouwvakkers. “Jongens van 14, 15 jaar, die in de bouw opgroeien; je ziet ze haast niet meer. Nu komen ze van de Havo, krijgen wat cursussen en gaan dan met 20 jaar de bouw in. Maar dan hebben ze wel al een achterstand van zes jaar. En dat zie je.”

Opvoedende taak

Het verschil tussen de jeugdige en ervaren bouwvakkers is groot, menen zowel de projectleider als zijn manschappen. “Wij hebben ook een opvoedende taak”, vindt een ouwe rot in het vak. “Er is ook hier een aantal dat niet goed opgevoed is. Ze hebben de verkeerde mentaliteit. Wij moeten onze verantwoordelijkheid nemen en die jongeren erop aanspreken als ze verkeerd bezig zijn.”

Ballast Nedam sponsort samen met Volker Wessels Stevin, Dura Vermeer en Rockwool de bouwbox. Er zijn plannen om ook in Duitsland de markt op te gaan. “En we zijn in overleg met het NVOB. Via hen kunnen we ook de kleine bouwondernemers bereiken.”

Reageer op dit artikel