nieuws

Stiho geeft waanzinnig bouwfeest op de Filippijnen

bouwbreed

Het wordt een jubileumfeest zonder stropdas, te vette cateringhapjes of witte wijn die niet droog is. De jubilaris wenst geen envelop met inhoud. De 75-jarige toeleverancier Stiho – de Bouwversnellers uit Nieuwegein – viert het jubileum op de Filippijnen. Directeur Pieter Pelt laat de driehonderd gasten letterlijk een feestje bouwen. In één week tijd geven ze 76 arme Filippijnse gezinnen een dak boven het hoofd.

Stiho werkt in dit verband nauw samen met Habitat for Humanity: een Amerikaanse hulporganisatie die wereldwijd huizen bouwt voor de allerarmste bevolking. Sinds zes jaar heeft Habitat een vestiging in Heemstede, waarvan Wouter Janssen directeur is. Hij meent stellig dat Stiho een trend gaat zetten. “Het is nog nooit eerder voorgekomen dat een bedrijf met zo’n grote groep mensen voor zoveel mensen een huis bouwt. Zelfs in Amerika is het uniek wat Stiho doet. De bal gaat al rollen. We zijn kort geleden benaderd door een grote automatiseerder in Nederland, die het voorbeeld van Stiho mogelijk wil volgen. En waarom dacht je dat ik vorige week bij ABN Amro zat? Mensen gaan zich afvragen of hun bedrijf ook aan anderen denkt. Dit kan een prachtige olievlek worden.”

Honderdduizend

Habitat for Humanity International werd 25 jaar geleden opgericht door Millard Fuller, een Amerikaanse jurist die veel geld verdiende, maar de lol ervan miste. Hij zocht naar diepgang, voldoening en wilde de armoebehuizing uit de wereld helpen.

Janssen: “We kunnen snel bouwen omdat we meestal niets met bouwverordeningen of -regels te maken hebben. Dat kennen ze in die landen niet eens. Het gaat om eenvoudige maar stevige woningen. Bij de orkaan Mitch in Midden-Amerika ging bijna alles de lucht in. Behalve de huizen van Habitat. Vorig jaar werd het honderdduizendste huis opgeleverd, in Harlem New York. De komende vijf jaar wil Habitat nog eens honderdduizend huizen neerzetten.”

Hiervan neemt Stiho alvast 0,75 promille voor zijn rekening. Volgende week vrijdag en zaterdag vertrekken driehonderd jubileumgasten in vijf ploegen richting Negros, een van de zevenduizend eilanden van de Filippijnen. In hun bagage zit (gesponsord) gereedschap, dat ze na de bouw bij de lokale bevolking achterlaten.

Grote namen

Er gaan grote namen aan toeleveranciers en aannemingsbedrijven mee. Dekker Hout, KDN Teeuwen Dakpannen, Fermacel en concurrent Rigips Benelux. Beamix Nederland, Rockwool de Bouwbeurs en waar zouden we zonder de Gamma zijn? Voor één week zweten de directeuren net zo hevig als de magazijnmedewerkers. Samen met de plaatselijke bevolking slaan ze als gelijke bouwvakkers de handen ineen.

Ze kunnen niet allemaal bouwen. Sommige directeuren hanteren in het dagelijkse leven als belangrijkste gereedschap een pen en een sigaar. “Maar het maakt niets uit”, weet Janssen. “Behalve de driehonderd Stiho-mensen werken er op de Filippijnen honderden anderen mee aan de 76 huizen. Dat zijn lokale aannemers, bouwvakkers, de bevolking en vrijwilligers van Habitat.”

Op dit moment zijn de bouwers op de Filippijnse archipel al bezig met de aanleg van de fundering, op grond die door de gemeente beschikbaar is gesteld. Met stokken hebben de vrijwilligers en toekomstige bewoners de zware klei aan brokken gebeukt, zodat ze een geul kunnen graven waarin de fundering wordt gestort.

Daar metselen de jubileumgasten van Stiho de stenen op. Daarna storten ze betonnen vloeren en bouwen ze vlonderetages. Op het dak komen golfplaten, een gebruikelijke dakbedekking op de Filippijnen.

De bouwmaterialen komen uit de regio zelf.

Hypotheek

Habitat hanteert volgens Janssen twee basisprincipes. “De huizen zijn allemaal hetzelfde en de bewoners betalen hun huis tot op de laatste cent terug. Van het maandelijkse bedrag dat Habitat ontvangt, bouwt de organisatie weer nieuwe huizen. In landen waar de inflatie hoog is, betalen de bewoners hun hypotheek in de vorm van cement of stenen.”

De toekomstige bewoners moeten zelf ook meebouwen. Janssen: “Ze besteden hier tussen de vier- en vijfhonderd uur aan. Als hun eigen huis klaar is, helpen ze mee aan dat van hun buurman. Dat is goed voor het wederzijds respect en de gemeenschapszin.”

Dankbaar

De bevolking van Bacolod City, de regio waar wordt gebouwd, kijkt enorm uit naar de grote groep blanke bouwers uit Nederland. De reuzen, die geen steiger nodig hebben om de stenen op de eerste etage te stapelen. “Er wordt nergens anders meer over gesproken”, weet Janssen. “De burgemeester heeft het erover en de taxichauffeur. Het zal een bijzondere en emotionele gebeurtenis worden. De dankbaarheid van de Filippino’s is zo groot en hun blijdschap zo gemeend, dat je er stil van wordt.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels