nieuws

Restaurateurs Jurriëns en Bouw ’75 samen sterker

bouwbreed

“De continuïteit van ons bedrijf speelde de hoofdrol bij de verkoop aan Jurriëns in Utrecht”, zegt oprichter en oud-directeur S. van Seijen van Bouw ’75. Het was voor hem een flink emotioneel moment toen de acte bij de notaris passeerde.

Van Seijen richtte de onderneming, waar dertig mensen hun boterham verdienen, in het monumentenjaar 1975 op. In de ruim 25 jaar dat de Friese ondernemer het bedrijf leidde, specialiseerde Bouw ’75 zich vooral op restauraties van kerken en andere gebouwen in Friesland.

Daarnaast heeft de onderneming een afdeling die zich richt op de bouw van klassieke molens. “Daar hebben we een speciale ploeg voor, die in heel Noord Nederland, inclusief Overijssel, actief is”, voegt de ondernemer in ruste toe. Overigens blijft hij wel als adviseur aan ‘zijn’ bedrijf verbonden.

Naast continuïteit spelen ook familieomstandigheden een rol, “maar die zijn van ondergeschikt belang. Om dat op te lossen hadden we al eerder extern een directeur aangezocht”, legt Van Seijen uit, wiens zoon ook deel blijft uitmaken van de directie.

Zelfstandig

“We passen heel goed bijelkaar”, vindt de oud-directeur. Jurriëns zocht al langere tijd een vestiging in Friesland, “en omdat we beide veel hoogwaardig restauratiewerk doen en Jurriëns ook een familiebedrijf is, is dit een juiste beslissing”, denkt Van Seijen, die ook samen met directeur H.J. Jurriëns in het bestuur van de Stichting Vakgroep Restauratie zit.

Bouw ’75 wordt de zesde vestiging van de Utrechtse onderneming, maar blijft geheel zelfstandig op de Friese en de verdere noordelijke markt opereren.

Dat verwachten ook de medewerkers. Hoewel ze weinig invloed hebben gehad op de verkoop van het bedrijf, denken timmerlieden B. Algra en R. Kuipers niet dat er veel zal veranderen. “Jurriëns is hier niet bekend, wij wel”, zegt Algra, “dus dat zal wel inhouden dat we voorlopig in elk geval als zelfstandig bedrijf verder gaan. Verder moeten we gewoon afwachten, niet alleen wat onze nieuwe eigenaar beslist, maar ook hoe de markt zich ontwikkelt.” Daarnaast verwacht Algra dat het grotere geheel meer mogelijkheden geeft.

Mooiste

“We hebben afgesproken dat Bouw ’75 een zelfstandig bedrijf blijft, onder de paraplu van Jurriëns”, bevestigt Van Seijen, die restauratiewerk “nog steeds het mooiste werk in de bouw vindt. Je werkt met echte vakmensen, die we zelf opleiden, en je moet steeds wikken en wegen of je iets handmatig gaat restaureren, of dat je machines gaat inzetten.”

Hij ervaart het als positief dat ook de instanties weer meer geld investeren in de opleiding van vakmensen. “Je bent toch altijd bezig met het behoud van cultureel erfgoed.”

Reageer op dit artikel