nieuws

Jonge architecten in ontwerpfabriek Van Nelle

bouwbreed Premium

De Archiprix, Europan en Prix de Rome presenteren een nieuwe generatie architecten. Het werk van de winnaars van deze prestigieuze prijzen is sinds afgelopen vrijdag te zien in de Van Nellefabriek in Rotterdam. Nederland is ruim vertegenwoordigd in de eindronde, maar heeft niet gewonnen.

Zaterdag 9 juni wordt de Archiprix Nederland uitgereikt en de bijbehorende tentoonstelling geopend. Staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) reikt donderdag 21 juni de Prix de Rome uit. Vervolgens opent Rijksbouwmeester Jo Coenen de tentoonstelling met de ontwerpen van de acht deelnemers die de eindronde haalden.

Zij bedachten vier oplossingen voor de herstructurering van het Westland en maakten vier ontwerpen voor een pop- en cultuurcentrum annex transferium op het voormalig terrein van de CSM-suikerfabriek in Halfweg.

De prijs heeft als doel jong talent (tot 35 jaar) op te sporen en actuele ontwikkelingen te signaleren.

Koning Willem II voerde de Prix de Rome in 1870 in, daarmee is deze de oudste ‘staats’prijs in Nederland voor jonge kunstenaars en architecten. Klinkende namen als Cornelis van Eesteren, Wim Quist en Carel Weeber wonnen ooit de architectuurprijs. Op het gebied van stedenbouw en landschapsarchitectuur wonnen onder meer Adriaan Geuze en Branimir Medic.

Prijswinnaars

Relatief veel Nederlanders hebben de eindronde gehaald, maar uiteindelijk sleepten een Italiaan en Brit de Prix de Rome in de wacht gesleept. Gianni Cito krijgt de architectuurprijs, John Lonsdale de prijs voor stedenbouw en landschapsarchitectuur.

De acht die de eindronde haalden, zijn geselecteerd op basis van een voorronde waar honderden architecten aan deelnemen. De deelnemers van de architectuurprijs kregen in de voorronde de opdracht op een locatie in de Takbuurt van Amsterdam een Turks badhuis, een Hammam, aangevuld met andere functies te ontwerpen. De deelnemers stedenbouw moesten een bestaand benzinestation langs de A44 uitbreiden en met diverse functies verbeteren.

Vanaf eind juni worden in de voormalige koffiefabriek ook de inzendingen voor Europan 6 getoond. Tot eind juli zijn de ideeën voor deze Europese prijsvraag te zien aan de Van Nelleweg 1.

Prix de Rome

Architectuur

eerste prijs: Gianni Cito (1970, I)

tweede prijs: Theo Hauben (1970, NL)

basisprijs: Marion Regitko (1971, D)

basisprijs: Fjodor Richter (1964, NL)

Prix de Rome Stedenbouw & Architectuur

eerste prijs: John Lonsdale (1969, GB)

tweede prijs: Jago van Bergen (1969, NL)

basisprijs: Nikol Dietz (1964, NL)

basisprijs: Paul Toornend (1967, NL)

Reageer op dit artikel