nieuws

Het onomkeerbare een slag voor blijven

bouwbreed Premium

Directeur J. Janssen dicht zijn tot dusverre sterk nationaal georiënteerde bouwonderneming Heijmans internationaal een belangrijke rol toe. De overname van de Hollandsche Beton Groep brengt het bedrijf uit Rosmalen op slag in de top-zes van Europa.

“Wat gebeurt er als de overname niet doorgaat? Dan blijft Heijmans ongewijzigd een bedrijf dat sterke interesse heeft voor het buitenland. Om ons heen zien we een Europese consolidatie. Diverse buitenlandse partijen hebben sterke interesse hun positie in Nederland te versterken. Landen noem ik niet. De bedrijven komen in ieder geval niet uit Duitsland.”

Janssen zegt zich niet te willen laten overrompelen. “Met betrekking tot de belangstelling vanuit het buitenland kun je proactief zijn of passief. Ik kies dan voor proactief. Zo’n houding past meer bij een bedrijf als Heijmans.”

De topman van de Brabantse bouwer vindt dat Heijmans – specialist in huizen en wegen – en de utiliteits- en waterbouwer HBG prima bij elkaar passen. “Zowel voor de klanten, het personeel als de aandeelhouders. In het normale geval zou de huidige geweldige druk ontbreken. Dan konden we in rustig vaarwater overleggen. Maar onze inschatting is dat op dit moment partijen tot onomkeerbare besluiten komen.”

De directie van Heijmans heeft dinsdag de knoop doorgehakt. “Vergeet niet dat wij over talrijke marktstudies beschikken en een geweldige databank. We denken heel wat te weten. Natuurlijk heb je culturele verschillen tussen HBG en Heijmans.

Maar die bestaan ook binnen ons eigen bedrijf, tussen Groningers en Friezen, wegenbouwers en de mensen uit de utiliteitssector.”

Voorzieningen

Vanuit de kennis van de markt heeft Heijmans in zijn berekeningen voor enkele tientallen miljoenen guldens extra voorzieningen getroffen voor de risico’s die HBG in Duitsland loopt. “Het break-evenpunt blijft wat langer uit dan ingeschat. Naar ons idee heeft HBG voor Duitsland heel adequate maatregelen getroffen. Voor alle zekerheid zijn we nog net iets voorzichtiger.”

Directeur Janssen: Interesse in buitenland blijft

Reageer op dit artikel