nieuws

Haulotte maakt fikse groei door

bouwbreed

De Franse producent van onder meer hoogwerkers Pinguely-Haulotte heeft in het afgelopen boekjaar een fikse groei doorgemaakt. De omzet steeg van 94,6 miljoen euro naar 183,8 miljoen, een stijging van 94 procent.

Het bedrijf denkt in 2001 tot een omzet van 350 miljoen euro te komen met een netto resultaat van 33 tot 34 miljoen euro. Pinguely-Haulotte, dat is genoteerd aan de parallelbeurs van Parijs, bereikte de groei voornamelijk door acquisities. Laatstelijk is de Franse producent van werkbakken ABM overgenomen. Daarvoor nam het bedrijf onder meer Holland Lift in Hoorn over van de Amerikaanse gigant Terex.

Hard

Pingeuly-Haulotte heeft fabrieken in l’Horme bij St-Etienne en in Chambéry en verkoopkantoren in Reims en le Creusot. In Nederland heeft het bedrijf een vestiging in Roosendaal, maar de vraag is wat daar nu mee gaat gebeuren.

Het is hard gegaan met Pinguely-Haulotte. In 1996 was de omzet nog maar 18 miljoen euro, in 1998 was dat verdrievoudigd en vanaf dat jaar verdubbelde de omzet jaarlijks.

In de periode 1996 tot 2000 verviervoudigde het aantal medewerkers van 155 tot ruim zeshonderd, het aantal producten steeg van zeshonderd stuks naar 12.000 stuks. Daarvan vindt meer dan 70 procent een plek buiten Frankrijk.

Fusie

Zoals zo vaak in de bouwmaterieelbranche is het bedrijf ontstaan uit een fusie van twee concurrenten. Pinguely (van 1881) en Haulotte (van 1924) bouwden onder meer locomotieven en ander spoorwegmaterieel.

In de crisisjaren schakelden beide bedrijven over op de productie van mechanische graafmachines, overslagkranen en mobiele kranen.

In 1985 nam Pierre Saubot via het bedrijf Creusot Loire zowel Pinguely als Haulotte over. Pinguely concentreert zich op mobiele kranen en levert vooral aan legers. Haulotte richt zich vooral op hoogwerkers en platforms, een markt die in de Verenigde Staten snel groeit, maar in Europa nog niet.

In 1995 fuseren de bedrijven en wordt de productie van hoogwerkers en platforms de core-business. Sindsdien is de groei hard gegaan.

Schaarplatform

Met de regelmaat van de klok presenteert de Franse producent nieuwe modellen. Nu weer een schaarplatform van de serie Compact DX.

De drie modellen hebben werkhoogten van respectievelijk ruim 8, ruim 10 en ruim 12 meter. De dieselaangedreven ruwterreinmachines hebben standaard vierwielaandrijving en kunnen tot 40 procent een berg beklimmen.

De draaicirkel van de modellen is klein: 3,5 meter. Met een topsnelheid van 5 km/h zijn de machines relatief snel. Alle machines hebben standaard een laadbegrenzer, een nood-daalsysteem, een 3-gradenalarm en hydraulische remmen.

De standaard platforms zijn 2,5 bij 1,55 meter met een verlenging van 1,2 meter.

De serie DX-schaarplatforms zijn vooral compact.

Reageer op dit artikel