nieuws

Haarlemmermeer wil geen sociale koopwoningen meer bouwen

bouwbreed Premium

De gemeente Haarlemmermeer wil geen koopwoningen in de sociale sector meer bouwen.

Volgens wethouder C. Spijkers (PvdA) van volkshuisvesting kost een aanvaardbare nieuwbouwwoning tegenwoordig zeker drie ton en is dat voor de lagere inkomens niet meer op te brengen.

In Haarlemmermeer worden tot 2005 zo’n 17.000 huizen gebouwd in de Vinex-nieuwbouwwijken Getsewoud in Nieuw-Vennep en Floriande in Hoofddorp. De gemeente heeft voor die wijken met de rijksoverheid afgesproken dat van dat aantal 30 procent in de sociale woningbouw wordt gerealiseerd, waarvan 20 procent in de huursector en 10 procent in de koopsector.

Het Rijk heeft voor die laatste categorie een koopgrens vastgesteld van 192.000 gulden. “Daar kun je tegenwoordig echt geen fatsoenlijk huis meer voor neerzetten”, vindt Spijkers. “We hebben dat al eens in Den Haag aangekaart, maar het Rijk doet helemaal niets.”

Haarlemmermeer heeft nu besloten alleen nog maar huurwoningen te bouwen in de sociale sector. Dat extra aanbod komt de gemeente trouwens goed uit. In tegenstelling tot de voorspellingen is er nog steeds veel vraag naar goedkopere huurhuizen in de nieuwbouwwijken in Haarlemmermeer.

Reageer op dit artikel