nieuws

Combinatie goed voor zesde plek op bouwersranglijst

bouwbreed

Een overname van de bouwactiviteiten van HBG zou Heijmans bij de zes grootste bouwers van Europa brengen. Het Rosmalense bouwbedrijf staat nu nog op plaats 35 van de Europese ranglijst van bouwbedrijven.

Veruit de grootste speler op de Europese bouwmarkt is Bouygues. Met een jaaromzet van 15,8 miljard euro (34,7 miljard gulden) laat het Franse concern het Zweedse Skanska ver achter zich. Skanska, met een omzet van 10,2 miljard euro, is op zijn beurt net iets groter dan Vinci uit Frankrijk, dat 9 miljard omzette in 1999.

Het Duitse Hochtief heeft een omzet van 8,4 miljard en neemt daarmee de vierde plek in. Het Franse concern Suez Lyonnaise komt daarna met een omzet 7,8 miljard. De combinatie van Heijmans en HBG (exclusief baggerpoot HAM) zou 7,1 miljard omzetten, goed voor een zesde plaats.

HBG is momenteel overigens het enige Nederlandse bouwbedrijf dat in de top-10 van Europese aannemers staat. Het Rijswijkse concern neemt met een omzet van ruim 5 miljard euro een achtste plaats in, onder het Franse Eiffage en boven het Engelse Amec.

Fictieve top-10 Europese

bouwers

(omzetten van 1999 in euro)

1 Bouygues (F) 15,8 miljard

2 Skanska (S) 10,2 miljard

3 Vinci (F) 9,0 miljard

4 Hochtief (D) 8,4 miljard

5 Suez Lyonnaise (F) 7,8 miljard

6 Heijmans/HBG 7,1 miljard

7 Philipp Holzmann (D)

6,1 miljard

8 Eiffage (F) 5,7 miljard

9 Amec (GB) 4,7 miljard

10 Bilfinger Berger (D)

4,5 miljard

Reageer op dit artikel