nieuws

Winst Haskoning stuk lager, omzet gestegen

bouwbreed

Het netto-bedrijfsresultaat van de Koninklijke Haskoninggroep is met ruim 17 procent gedaald van 12,9 miljoen gulden in 1999 tot 10,6 miljoen gulden in 2000. De omzet steeg daarentegen met ruim 7 procent; van 343,7 miljoen gulden tot 370,3 miljoen gulden. Dit blijkt uit de jaarcijfers van het Nijmeegse ingenieursbureau.

Oorzaken voor de dalende winst waren onder meer een kleinere omzet in Groot-Brittannië en eenmalige kosten wegens integratie van bedrijfsonderdelen. ‘Vooral buiten Europa nam de omzet sterk toe, met name in Azië en afrika. In Nederland bleef de stijging beperkt tot 2,6 procent, aldus een toelichting van Haskoning. De verwachting voor dit jaar is een verdere omzetstijging, maar of dat ook voor de winst geldt, blijft onzeker.

Het groepsvermogen is evenals de winst gedaald. In 1999 bedroeg dat groepsvermogen nog 97,1 miljoen gulden, een jaar later 87,6 miljoen gulden. Deze daling van 9,8 procent hangt samen met de overname van aandelen van de Weger Adviesgroep. ‘De solvabiliteitsratio blijft desondanks, met 45 procent, op een zeer goed niveau.’

Twee jaar geleden werkten bij het concern 2044 mensen Vorig jaar waren dat er 2054. Deze groei is relatief gering omdat het personeelsbestand in het Verenigd Koninkrijk kleiner werd. In Nederland groeide het aantal medewerkers met 57 personen.

Onderzoek

De Koninklijke Haskoning Groep telt verschillende groepsmaatschappijen, zoals De Weger Architecten- en Ingenieursbureau, Posford Duvivier Consulting Engineers en en het Adviesbureau voor Water en Milieu IWACA.

Het bedrijf is internationaal actief bij onder meer de constructie van een lpg-tank in Maleisië en het ontwerp voor het Guggenheimmuseum in Las Vegas. Dichter bij huis is Haskoning onder meer betrokken bij het onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede en de Betuwelijn.

Reageer op dit artikel