nieuws

Watermuseum van onderwaterbeton

bouwbreed

Het voor 2003 te verrijzen Nederlands Watermuseum in Arnhem wordt gebouwd door middel van onderwaterbeton. De geologische samenstelling van de grond maakt de toepassing van deze kostbare techniek noodzakelijk. Het nieuwe museum wordt ondergronds aangelegd in het stadspark Sonsbeek, achter de Begijnenmolen.

Constructeur is ABT in Velp. “Bemaling van de grond is uiteraard wel overwogen”, vertelt raadgevend ingenieur Brink van dit bedrijf. “Maar vanuit het oogpunt van milieu moesten we daar vraagtekens bij plaatsen.”

Het risico van verdroging van het park Sonsbeek was te groot. Onder andere voor de vegetatie steekt de hoeveelheid water in de grond nauw. “Dus zullen we nu een gesloten bouwkuip maken, met damwanden. Daarna kan de betonstort beginnen”, verklaart Brink.

Het Watermuseum is het tweede ondergrondse museum in Nederland, weet Brink. “Het andere, het Museonder in het park de Hoge Veluwe, is evenals dit museum door architect Cor van Hillo ontworpen.”

De attractie zal alle aspecten van zoet water belichten. Initiatiefnemers zijn het Waterschap Rijn en IJssel, het Waterbedrijf Gelderland en Nuon.

Ankers

De toegang komt in de monumentale Begijnenmolen. Via een ondergrondse gang bereiken de bezoekers het museumcomplex. ABT verzorgt de betonconstructie en de verankering ervan met Gewi-ankers. Brink is gespecialiseerd in geotechniek. “We zitten hier in een gestuwd gebied, met verticale stuwwallen van klei.”

Een bodem met een lastige samenstelling, waarvan het gedrag niet helemaal te voorspellen is. Vandaar de keuze voor onderwaterbeton. De bouwkosten zijn wel opgelopen, met zeven miljoen gulden in totaal. De stichting Nederlands Watermuseum verwacht 21 miljoen gulden te spenderen aan de bouw van het complex.

Deze zomer staat eerst de restauratie en herinrichting gepland van de drie monumentale panden in Sonsbeek. Hierin worden onder andere een documentatiecentrum en een horecagelegenheid gevestigd. In de tweede fase start de aanleg van de ondergrondse nieuwbouw.

Reageer op dit artikel