nieuws

Voorstellen wao kunnen bouw miljoenen kosten

bouwbreed

De wao-voorstellen van de commissie-Donner kunnen de bouw vele miljoenen gaan kosten. Als de commissie haar zin krijgt, bestaan gedeeltelijk arbeidsgehandicapten niet meer in de toekomst. Dat is ongeveer 45 procent van de instroom in de bouw.

Alleen volledig arbeidsgehandicapten komen volgens de voorstellen nog in de wao. Mensen die nog arbeidscapaciteit hebben, moeten worden gereïntegreerd in het eigen of een ander bedrijf. In de bouw gaat het daarbij jaarlijks om zo’n 1500 werknemers.

Gedurende twee jaar moet de werkgever in ieder geval het loon doorbetalen. Mocht bij reïntegratie het nieuwe loon minder dan 70 procent van het laatst verdiende loon zijn, dan moet de werkgever een aantal jaren een loonsuppletie betalen, ongeacht of de reïntegratie in het eigen bedrijf plaatsvindt of in een ander bedrijf.

Werkgeverskoepel VNO-NCW heeft al laten weten dat de werkgevers een veel te grote verantwoordelijkheid krijgen toegeschoven. Vooral het voorstel om de verantwoordelijkheid te verlengen van één naar twee jaar baart VNO-NCW zorgen. “De ondernemer moet deze voor hem dure verantwoordelijkheid dragen, ongeacht de oorzaak van ziekte en arbeidsongeschiktheid”, aldus de werkgevers.

De vakcentrale FNV vindt dat de commissie kansen heeft laten liggen. Met name de afschaffing van de categorie gedeeltelijk arbeidsgehandicapten schiet de FNV in het verkeerde keelgat. Werkgevers zullen hen in een nieuw stelsel vooral als een dure kostenpost zien, vreest de FNV.

Op pagina 5: ‘Sneller ontslag zieke werknemer’.

Reageer op dit artikel