nieuws

Virtuele wereld in buik Floriade-paviljoen

bouwbreed

Het Noord-Holland paviljoen dat eind dit jaar op het expositieterrein van de Floriade 2002 in Vijfhuizen wordt gebouwd zou goed passen in de ICT-omgeving van het nabijgelegen Hoofddorp. De kans dat het daarheen verhuist is bovengemiddeld. Volgens de ontwerper, architect Kas Oosterhuis, toont de dotcom-sector een bovengemiddelde belangstelling voor dit anderhalf miljoen kostende bouwwerk.

Een zwerfkei of een leeglopende Zeppelin. Er zullen nog vele namen worden verzonnen voor het uiterst futuristisch ogende Noord-Holland Paviljoen van Kas Oosterhuis. Maar intrigerend is het paviljoen, waarin de provincie Noord-Holland zichzelf volgende zomer tijdens de wereldtuinbouw tentoonstelling Floriade 2002 promoot, zeker.

Oosterhuis ontwierp in opdracht van de provincie een paviljoen dat misschien nog het best kan worden aangeduid als een semi-permanent bouwwerk. Het is een uitermate lichte constructie bestaande uit een binnen- en buitenhuid met daartussen een spaceframe.

De buitenhuid bestaat uit een Hylight-folie, een 0,2 millimeter dikke gelaagde folie van aluminium en polypropyleen. Of ook de binnenhuid van dit materiaal wordt gemaakt, staat nog niet helemaal vast. Zeker is dat het binnen stikdonker zal zijn, omdat er helemaal geen lichttoetreding plaats heeft. Dat zou ook onwenselijk zijn, omdat het interieur een virtuele wereld vormt waarin de bezoeker met behulp van videoanimatie Noord-Holland beleeft.

Verplaatsbaar

De driehoeken van het frame worden van binnenuit dag en nacht verlicht waardoor een soort spinnenweb over het gebouw lijkt getrokken. De naam van het paviljoen, Het Web van Noord-Holland, verwijst daar ook naar.

Drie miljoen gulden, waarvan de helft voor installaties, hebben sponsors neergeteld om het paviljoen mogelijk te maken. Een van de eisen was dat het gebouw verplaatsbaar moest zijn. En dat is het zeker. Het spaceframe, dat uit asymmetrische driehoeken bestaat, wordt door Octotube Space Structures in Delft gemaakt. De constructie wordt vervolgens in een werkplaats in elkaar gezet. Daarna wordt alles tot prefab elementen afgebroken en op het Floriade terrein weer opgebouwd. Langer dan vier weken hoeft de bouw niet te duren.

Omdat de tentoonstelling gedurende in de zomermaanden draait, is een verwarmingsinstallatie niet nodig. Een grilleachtige opening aan de voorzijde bovenin dient voor ventilatie.

Hoe het bouwwerk te verankeren, is nog punt van discussie. Overwogen wordt het te funderen op Stelton-platen met een vijzelpakket.

Reageer op dit artikel