nieuws

Ultramoderne kerk tussen hoogbouw

bouwbreed Premium

De Parijse wijk La Défense is een bouwwerk rijker geworden. Geen nieuwe ultramoderne toren, maar een kerk. De plaatselijke bisschop is ervan overtuigd dat er plaats is voor geloofsbelijdenis in deze drukke zakenbuurt.

In de Parijse ‘City’ werken zo’n 130.000 mensen en die hoopt bisschop Favreau zijn kerk in te krijgen. Het is een ultramodern bouwwerk geworden dat van buiten, noch van binnen aan een kerk doet denken. De Notre-Dame-de-Pentecôte heeft geen toren gekregen, maar aan de voorzijde van het kubusvormige gebouw verrijst een veertig meter hoge glazen plaat, waarop een kruis staat afgebeeld. Evenmin is het gebouw voorzien van glas-in-loodramen en religieuze beelden.

De Notre-Dame-de-Pentecôte overkapt de tunnelingang van een snelweg. De muren zijn opgetrokken uit glas, beton of marmer. Binnen speelt het licht een belangrijke rol. In de vergaderzaal van 500 vierkante meter en in de ruimte voor concerten en exposities, krijgt het vrij spel. Waar wordt gebeden, komt aanmerkelijk minder licht.

Drieënhalf jaar is aan de kerk gewerkt, de bouw heeft een jaar stilgelegen. Het bisdom beschikte namelijk niet over de benodigde twaalf miljoen gulden. Dankzij een inzamelingsactie onder gelovigen en de multinationals van La Défense, kon de bouw uiteindelijk worden hervat.

Reageer op dit artikel