nieuws

‘Sporenslag’ sneller klaar dan gepland

bouwbreed

De werkzaamheden aan het spoor tussen Amsterdam en Utrecht zijn gisteren iets eerder afgerond dan volgens schema. Dat heeft Railinfrabeheer bekendgemaakt. De zogenoemde ‘sporenslag’ zorgde dat in het gehele weekeinde de treindienst tussen de twee steden werd ingekrompen.

De totale operatie behelst onder meer verdubbeling van de spoorlijnen en de aanleg van een verbinding die rechtstreeks treinverkeer tussen Utrecht en Schiphol mogelijk maakt. Bij de aanleg via die aftakking moet een hoeveelheid grond worden verplaatst waarmee de Arena twee keer kan worden gevuld. Ook worden 32 tunnels aangelegd, komt er een nieuwe spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal bij Utrecht en gaat het spoor bij Abcoude de diepte in, onder een nieuw aquaduct. Met de operatie is 2 miljard gulden gemoeid.

De werkzaamheden in het weekeinde vonden onder meer plaats bij station Bijlmer, waar een damwand is geslagen. Halte Bijlmer wijkt voor een nieuw station, net als in Maarssen en Breukelen. In Breukelen is het spoor volledig weggehaald om te kunnen heien.

Reageer op dit artikel