nieuws

Siliconenverf houdt gevel droog en schoon

bouwbreed Premium

Ispo uit het Duitse Kriftel levert muurverf die volgens de fabrikant beschermt tegen vervuiling en aantasting door algen en schimmels. De siliconenverf draagt de naam Lotusan. Het laatste verwijst naar het zogeheten lotus-effect: water spoelt vuil in druppeltjes van de geïsoleerde gevel.

Geïsoleerde gevels vervuilen snel en raken zo aangetast door schimmels en algen. Pleisterwerk en verflagen blijven door regen en dauw vochtig. De isolatie verlaagt de oppervlaktetemperatuur van de gevel en vertraagt het droogproces. De vervuiling zet zich op die manier in rap tempo voort.

Lotusan stoot water in hoge mate af en versterkt de microstructuur van het oppervlak. Het laatste reduceert de hechting van vuil en water aan de gevel. In combinatie met de siliconenhars ontstaat een super hydrofoob oppervlak. Het water loopt daar meteen af en neemt het vuil mee. De deklaag is krijtingsbestendig en weerstaat de invloed van UV-licht. Het laat uitermate makkelijk waterdamp en koolstofdioxide door.

De fabrikant gebruikt het materiaal in de ispotherm WDV-systemen A, B en C. Volgens het ispo EuColor-systeem 2001 wordt de verf op kleur gebracht.

Onderzoek

Het geaccrediteerde Polymeerinstituut in het Duitse Flörsheim-Wicker stelde vast dat de theorie van het lotuseffect in de praktijk overeind blijft.

Het laboratorium onderzocht daarvoor vijf gevelverven op basis van siliconen. Alleen in het proefmonster Lotusan vormden de waterdruppels een bolletje dat over de deklaag rolt en zo het vuil meeneemt. Anders dan bij de andere proefmonsters bleef het oppervlak droog en schoon.

Het Fraunhofer Instituut voor Bouwfysica uit Holzkirchen en het Onderzoeksinstituut voor Pigmenten en Lakken uit Stuttgart bevestigen deze resultaten. De proefstukken bestonden uit vezelcementplaten met een laag gevelverf op basis van siliconen. Voor de vervuiling werd roet gebruikt.

De fabrikant stuurt geïnteresseerden gratis de bevindingen van genoemde laboratoria toe.

Isoned, Tiel, telefoon (0344) 620666.

Reageer op dit artikel