nieuws

Potain levert twee vrijwel identieke vouwkranen

bouwbreed

‘The Igo has landed’, meldt een Brits vakblad, vrij naar de beroemde woorden van Neil Armstrong, die als eerste op de maan landde. De Igo van de typen 15 en 18 zijn vrijwel identieke vouwkranen van Potain en bepaald niet de eerste in hun soort.

De karakteristieken van de Igo 15 en 18 lijken bijzonder veel op elkaar. Wellicht is dat ook de reden dat importeur NIBM uit Geleen niet bijster enthousiast is om het nieuwe product uitgebreid over het voetlicht te brengen. Het enige verschil tussen beide typen is dat de giek van de ’15’ 22 meter telt en die van de ’18’ twee meter meer.

Toch is de Igo een interessant object. De aandrijving werkt op zowel 220/230 volt als op krachtstroom en de machine is radiografisch bestuurbaar. De maximum capaciteit bedraagt 1,8 ton, de maximum capaciteit aan het eind van de giek is bij beide typen 700 kilo. De hoogte onder de haak is 19 meter.

De Igo is uitgerust met de nieuwe LVF Optima. Dat is een technologie die een variabele frequentie mogelijk maakt en volgens de fabrikant 70 procent meer productiviteit oplevert. Ook zou de cyclus hijsen/zakken tot drie maal sneller gaan. Het systeem is vorig voorjaar op de Intermat in Parijs geïntroduceerd.

De kraan kan in zeer kleine ruimten opereren: 3,6 bij 3,6 meter of van 2,9 bij 4,2 meter is voldoende. maar in zo’n ruimte moet wel extra contragewicht worden aangebracht. Een verzwaarde giek is optioneel. De Igo kan niet zelf rijden. Wel kan de vouwkraan achter een auto op een aanhangwagen worden vervoerd.

Reageer op dit artikel